A Santa Maria, la caça, problema o solució?
Candidata de Santa Maria en Comú a l'Alcaldia de Santa Maria de Martorelles
A començaments del s. XX la població de porcs senglars a Catalunya estava gairebé extingida... Com s’ha arribat a la situació actual de superpoblació?
Segons un estudi de l’ONG FAADA, els mateixos caçadors, van creuar en granges (un centenar a Catalunya), porcs domèstics amb porcs senglars per accelerar els seus cicles reproductius, augmentar el nombre de cries i modificar el comportament salvatge, fent-los més sedentaris, dòcils i fàcils de localitzar. Aquests animals van ser deixats en llibertat per proveir els vedats privats de caça, fins al punt que, l’any 1994, la Generalitat, va haver de prohibir aquestes pràctiques. Això s’agreujà per l’alimentació que els mateixos caçadors situaven en llocs concrets per fidelitzar-los i facilitar-ne la captura.
Quinze anys després, sembla que acceptem que la solució al problema de l’excés de senglars, passa per la intervenció dels qui, precisament, l’han provocat. No crec, però, que l’ús d’armes de foc a municipis com Santa Maria de Martorelles, on el medi natural està profundament vinculat a la nostra vida, sigui la decisió més encertada. La prova més dolorosa d’aquesta afirmació la tenim el 30 de gener de 2021, quan una persona que collia pinyes al bosc, a la zona de la Font Sunyera, al parc natural de la Serralada Litoral, morí a trets d’un caçador.
En el passat, la caça proveïa d’aliments, però avui és una activitat de lleure que posa en risc la seguretat i la vida de les persones, mostrant-se, alhora, un instrument ineficaç pel control de la població de senglars, població que continua creixent a moltes zones de Catalunya, amb greus afectacions per l’agricultura i pels accidents de trànsit.
Durant l’estiu, en ple període de veda, ens sobtà que any rere any anessin creixent les autoritzacions extraordinàries de caça. És per això que, des de Santa Maria en Comú vam sol·licitar al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, accés a la informació dels expedients d’aquests permisos. Aquests s’atorguen, segons la normativa, per combatre i prevenir danys a l’agricultura. Vam accedir a la informació dels anys 2019 a 2022 i la sorpresa va ser que només hi havia documentats danys a un cirerer i cap de les autoritzacions va ser atorgada a petició dels propietaris dels cultius, sinó de la Societat de Caçadors.
En els darrers temps hem vist l’èxit de solucions alternatives com la captura amb gàbies, trampes com les “Big Pig Trap” o l’esterilització dels animals.
El nostre compromís és precisament aquest, que a Santa Maria de Martorelles la solució a la proliferació dels senglars no passi per les armes de foc, sinó per harmonitzar la nostra convivència amb el medi natural i la seguretat de la vida de les persones.