Diem prou a les ocupacions d’habitatges

L'opinió dels lectors

Igual que passa en el conte d’El vestit nou de l’emperador, de Hans Christian Andersen, a vegades no es parla de realitats òbvies. Al conte, l’emperador surt despullat al carrer perquè l’han convençut que porta un vestit d’una tela invisible per als estúpids i ningú s’atreveix a aixecar la veu per dir el que és evident: que el vestit no existeix. En el tema de les ocupacions d’habitatge, els alcaldes i alcaldesses que formem part de l’Arc Metropolità ens sentim com en aquest conte: tenim la sensació que ningú no vol parlar de les ocupacions d’habitatges que practiquen màfies organitzades, com si d’aquesta manera eliminéssim aquesta realitat. Però el problema existeix i cal abordar-lo.

No parlem d’ocupacions derivades d’una necessitat real i que no generen conflicte sinó d’aquelles ocupacions conflictives, en molts casos lligades a altres activitats il·lícites, com la plantació i venda de marihuana o el tràfic de persones. Són ocupacions que generen situacions de tensió amb el veïnat perquè els ocupants mostren actituds incíviques, causen problemes i posen en risc la convivència als nostres barris. I com a alcaldes i alcaldesses estem convençuts que garantir la seguretat i la convivència és una manera de fer polítiques progressistes, d’ajudar aquelles persones de la societat que pateixen les ocupacions incíviques, que es produeixen en moltes ocasions en barris situats a les zones més deprimides socioeconòmicament.

Els nostres ajuntaments ja estan actuant per atacar l’arrel de la qüestió, que és que l’accés a l’habitatge continua sent un factor clau de desigualtat. Per això des dels municipis treballem per augmentar les borses d’habitatge social. Ho fem negociant amb grans tenidors, construint habitatge públic, adquirint pisos a través del tanteig i retracte i atorgant prestacions econòmiques sempre que ens és possible. Ho fem més enllà de les nostres competències, però no podem arribar a tot. Estem limitats, no tenim recursos i hem de ser clars, cal més implicació de tothom per garantir el dret fonamental de l’habitatge i lluitar contra les pràctiques que precisament s’aprofiten de la pobresa per lucrar-se.

Els alcaldes i alcaldesses de l’Arc Metropolità hem fet un pas endavant i volem denunciar públicament aquesta situació, volem dir que l’emperador va despullat perquè és així: Catalunya és la comunitat autònoma amb més ocupacions il·legals d’habitatges. Segons dades del Ministeri de l’Interior, el territori català suma el 42% del total d’ocupacions de l’Estat i d’aquestes un 74%, això és 4.229, es concentren a la província de Barcelona.

Tenim un problema i volem solucions. Per això demanem mesures legals, millors instruments per a l’actuació policial i més recursos per lluitar contra els dèficits habitacionals a les nostres ciutats. I no demanem ajut en genèric, proposem uns acords molt concrets:

Que la Generalitat ens doti de mitjans per incrementar els ajuts a les famílies i el nombre de pisos destinats a persones en situació o risc d’exclusió.

Que el Govern espanyol i els grups parlamentaris promoguin una reforma urgent de la normativa processal, per tal de garantir i donar cobertura a l’actuació policial per a les desocupacions d’aquells immobles ocupats il·legalment.

Que el Consell General del Poder Judicial creï jutjats especials per als delictes d’ocupació a les demarcacions on s’acumulen més casos i la creació de la figura del Fiscal especialitzat, que pot dependre del de delinqüència organitzada o del de delictes econòmics.

Que la Generalitat, juntament amb la resta de forces i cossos de seguretat de l'Estat, no deixin les Policies Locals soles davant les ocupacions conflictives. Necessitem amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies que trafiquen amb persones i amb les usurpacions d’immobles. També cal donar cobertura política als Mossos d’Esquadra en la seva actuació contra les ocupacions.

Que el Govern d’Espanya i els grups parlamentaris encetin una reforma urgent de la normativa penal per tal de clarificar la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, que s’incrementin les penes i que s’introdueixi un agreujant en els casos que hi hagi afany de lucre.

En definitiva, volem més implicació, mesures legals, judicials i més instruments per actuar contra les màfies i ocupacions conflictives. Volem tolerància zero davant les ocupacions.

La solució és complexa, però cal ser clars i valents. L’habitatge és un dret universal i no podem permetre que uns pocs treguin profit a costa del benestar col·lectiu i la qualitat de vida del conjunt de veïns i veïnes.

Article dels alcaldes i alcaldesses que integren l'associació Arc Metropolità: Marta Farrés, presidenta de l’Arc Metropolità i alcaldessa de Sabadell; Xavier Fonollosa, vicepresident de l’Arc Metropolità i alcalde de Martorell; Pere Regull, vicepresident de l’Arc Metropolità i alcalde de Vilafranca del Penedès; David Bote, secretari de l’Arc Metropolità i alcalde de Mataró; Jordi Ballart, alcalde de Terrassa; Ana Maria Martínez, alcaldessa de Rubí; Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers, i Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès.

Edicions locals