Jornada continuada

L'opinió dels lectors

Carta al Departament d'Educació:
Som l'Àlex i la Mireia i ens adrecem a vostès per abordar el tema de la jornada continuada (model horari majoritari a la resta de comunitats autònomes). La fundació Bofill, de referència per a vostès, manifesta que no queden demostrats ni la millora del rendiment ni els avantatges per a les famílies.
Pel que fa a la primera qüestió, el rendiment. L'aturada del migdia és de dues hores i mitja. En una hora dinen, què fan l'hora i mitja restant? Els afortunats, són a casa. La resta d'alumnat al pati, també en els mesos de més calor i més fred. Pensin vostès com rendirien després.
Es parla molt de rendiment i poc del benestar del alumnes. Encara que el pla pilot demostrés que el rendiment escolar no millora notablement, sí ho faria la seva qualitat de vida per a tots aquells nens que poden marxar a casa a les 14 h a descansar, fer deures i a anar amb energies renovades a les extraescolars.
Pel que fa a la qüestió sobre els avantatges en la família, penso en avis, autònoms amb flexibilitat horària, treballadors amb reduccions de jornada, amb torns de matins o nits, persones a l'atur, pares/mares que no treballen, etc, i estic segura que tots aquests col·lectius (molts, per cert) dirien sí a fer dos viatges enlloc de quatre. Especialment perquè els dos últims es fan en 1h 30 minuts de diferència.
El plantejament horari actual dificulta molt l'eficiència en la gestió del temps per part de les famílies. Per aquesta raó o perquè els més petits s'adormen, moltes famílies opten pel servei de menjador, amb l'elevat sobrecost que això els suposa. L'esforç econòmic que fan les famílies és un aspecte al qual tampoc no se li dóna la importància que requereix.
Sobre el benestar familiar, mereixen un esment especial els germans petits (0-3 anys). Per una banda, l'hora de recollida a la llar d'infants és la mateixa que a l'escola primària, la qual cosa dificulta molt la logística i, el que és pitjor, ens genera un estrès que transmetem als nostres fills. Per una altra banda, l'hora de dinar i la migdiada dels nadons també coincideix amb moments de trajectes a l'escola primària. La nostra petita Núria de 6 mesos ha començat a fer migdiada llarga aquest Nadal, quan no calia despertar-la per tornar a l'escola. Solució a tots aquests inconvenients que plantegem? Deixar al gran al menjador? Que les famílies paguin els 6€ aproximadament per dia de menjador? Sembla que per a molts de vostès això no és tan greu. Per als que ho patim, sí.
Les famílies que deixen els fills al menjador per motius laborals no es veurien afectades de cap manera per la jornada continuada, ja que continuaria el servei de menjador fins les 16.30 i les extraescolars posteriors. Més aviat al contrari, en un món laboralment inestable, les condicions laborals són canviants i tots en un moment donat ens podem beneficiar d'aquest model horari.
Les famílies esperem que facin un pas endavant i afrontin el tema de la jornada continuada amb seriositat. Mentre vostès es mantenen en l'immobilisme, priven els nens d'un bon descans i obliguen les famílies a portar un ritme frenètic.

Mireia Fuentes Ramírez
Montornès del Vallès

 

Edicions locals