Iván Allué publica la biografia de Sangtraït

El periodista martorellenc repassa la història del grup de heavy català i recull el testimoni dels seus cinc components

Cultura

El periodista martorellenc Ivan Allué està a punt de treure al mercat el llibre Sangtraït, vint anys emprenyant els veïns, publicat per Quarentena Ediciones. El treball repassa, no només la trajectòria del grup, sinó també la dels seus cinc components un cop van dissoldre Sangtraït a finals de 2001. Allué, fan de la banda de la Jonquera des de la seva adolescència, ha volgut dotar d'una biografia completa al més oblidat dels quatre grups que van marcar la música en català d'inicis dels 90.

El 1993 Sangtraït editava Contes i llegendes, l'àlbum que va aconseguir cridar l'atenció a milers de fans, entre els quals el mateix Ivan, aficionat des de l'adolescència al rock dur. De fet, des de llavors Allué (Martorelles, 1980), ara llicenciat en Comunicació Audiovisual, ha tingut la vocació dels periodisme musical. Des de finals de 2007 és redactor del web www.metalcry.com, un dels millors webzines especialitzats en rock i heavy metal de l'Estat. Ara fa poc més d'un any, es va adonar que l'únic llibre dedicat a Sangtraït acabava just l'any en què ell els va descobrir, el 1993, malgrat que la banda no es va separar fins a 2001. "Sopa de Cabra i altres grups de l'època tenen més bibliografia, i vaig pensar que hi havia una mançança", explica Allué. De fet, Sangtraït és encara "un grup molt estimat. Fa dues setmanes van anar de públic a un concert i tothom els reconeixia i els hi cantava els seus èxits", apunta l'autor.

Sangtraït van estar 20 anys sobre els escenaris i, a principis de segle, el cansament els va portar a separar-se. Malgrat això, els seus components no han deixat mai el rock. El Papa-Juls (saxo i harmònica) ho va fer temporalment, però des de 2010 té una banda de blues, així com ha fet col·laboracions amb diversos artistes, com també ho ha fet el guitarra Josep M. Corominas. La Lupe (Villar) ha seguit tocant i cantant i el 2009 va gravar un disc de versions de heavy amb lletres en català. Potser els que estan tenint més projeccció són el Quim Mandado (veu i baix) i el Martí Rodríguez (bateria), que juntament amb Joan Cardoner (excantant de Rockson), van muntar el 2009 el grup Los Guardianes del Puente (LGP), amb el qual ara graven el seu segon disc.

Actualment Sangtraït, vint anys emprenyant els veïns està en procés de revisió i tot apunta que estarà a la venda a mitjans de maig. Es podrà trobar tant a botigues de música (com Revolver i Discos Castelló de Barcelona), com a centres comercials i grans cadenes (com el Corte Ingles, FNAC i Abacus). Així, doncs, serà el moment dels seguidors nostàlgics de Sangtraït i de comprovar que "els vells roquers mai moren".

Edicions locals