La Societat Coral La Fló, de Santa Maria, celebra 120 anys i una dècada del cor actual

L'entitat de Santa Maria va néixer l'any 1903 i el mes de juny celebren els 10 anys del cor d'ara

Cultura

Una imatge dels components de la colla del ball de gitanes de la Societat Coral La Fló, de fa gairebé 100 anys, el 1926
Una imatge dels components de la colla del ball de gitanes de la Societat Coral La Fló, de fa gairebé 100 anys, el 1926 | La Fló

Enguany fa 120 anys que es va crear la Societat Coral La Fló, que durant molt temps va ser l'única entitat cultural de Santa Maria de Martorelles. La coral, en la qual originàriament només hi havia homes, es va crear com una forma de distracció en la qual els homes s'hi reunien, menjaven i cantaven.

Les dones van començar a escolar-se en l'activitat de la Societat Coral a través del Ball de Gitanes, i l'entitat també ha fet al llarg dels anys sardanes i balls de saló, entre d'altres.

La seu de l'entitat –del carrer d'Anselm Clavé número 3– és de propietat, i amb el temps va acabar esdevenint l'actual marisqueria La Flor. És a la pista de ball del restaurant on l'entitat hi ha fet sempre els assajos, un espai que, de fet, segons recorda la presidenta de La Fló, Montse Egea, fa uns 20 i 25 anys "era on es feia la festa major de Santa Maria i era el centre cultural del poble".

Una imatge del cor actual | Antonio Rodríguez / La Fló

Ara mateix, l'entitat compta amb un cor que es va crear fa una dècada format per 23 cantaires i que actuen sota la batuta del molletà Carles Pujol. Assagen els dijous de les 20 h i al llarg de l'any canten pel concert de primavera, pel dia del soci, per festa major, per Nadal i els darrers dos anys al Festival Guspira. Principalment fan els concerts a l'Església, "per la sonoritat", diu Egea, qui avança que el cap de setmana del 10 i 11 de juny celebraran el 10è aniversari del cor actual, amb un concert a l'església amb la coral de l'Agrupa de Montmelo (dissabte) i amb zumba, dinar i ball entre d'altres (diumenge).

Estrena internacional

El cor actual de La Fló farà aquest cap de setmana la seva primera sortida internacional i actuaran a les festes de l'Ascensió de la població occitana de Besiers.  

Edicions locals