El Consorci Besòs Tordera assegura que el vessament d'oli a la Llagosta no va afectar el riu Besòs

L'abocament es va controlar en tres hores, cosa que va permetre la ràpida construcció d’un dic de contenció per evitar que els greixos arribessin al riu

Societat

El Consorci Besòs Tordera assegura que el vessament d'oli a la Llagosta no va afectar el riu Besòs
El Consorci Besòs Tordera assegura que el vessament d'oli a la Llagosta no va afectar el riu Besòs | Consorci Besòs Tordera

Dissabte al matí es va produir un vessament d’oli a la riera Seca, procedent d’una empresa dedicada a la fabricació d’olis ubicada a Santa Perpètua de Mogoda. Tot i l’important volum del vessament, segons informa el Consorci Besòs Tordera, la situació ja està totalment controlada i no ha tingut cap mena d’afectació al riu Besòs.

La ràpida actuació i coordinació entre efectius d’ADF (Agrupacions de Defensa Forestal), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consorci Besòs Tordera, juntament amb personal dels ajuntaments de Santa Perpètua de Mogoda i de la Llagosta, ha permès evitar que l’abocament arribés al riu Besòs.

L’incident es va produir poc abans de les 10 h de dissabte i de seguida es va avisar des de l’empresa i es va començar a actuar per minimitzar els danys i controlar la situació. Així, abans de les 13 h ja es tenia controlat el punt d’abocament i quina havia estat la zona afectada, cosa que va permetre la ràpida construcció d’un dic de contenció per evitar que aquests greixos poguessin arribar al riu Besòs. Paral·lelament, es van iniciar les tasques de retirada del vessament amb l’arribada dels primers camions cisterna.

Davant les fortes pluges de diumenge, que van fer pujar el cabal amb el consegüent risc de desbordament de l’abocament, es va reforçar el dic de contenció, alhora que es van habilitar unes bombes per drenar l’aigua i es van fer unes connexions provisionals directes a l’EDAR la Llagosta, que han estat cabdals per evitar l’arribada al Besòs de cap infiltració i derivar-la cap a l’EDAR, on ja s’ha observat l’entrada d’aquests greixos que s’estan tractant sense problema a la planta.

En aquests moments, dotze camions cisterna continuen els treballs de retirada de l’oli, que s’està emmagatzemant en dipòsits, i s’ha aconseguit reduir notablement l’abocament.

L’empresa ha manifestat la seva voluntat i compromís amb la total retirada del vessament per poder dur a terme posteriorment una restauració fluvial que ajudi a recuperar l’entorn afectat.

Edicions locals