El quart festival VAP es concentra en un cap de setmana i deixa de ser de pagament

Hi haurà quatre espectacles i cinc instal·lacions, així com propostes d'entitats locals

Cultura

La regidora Mònica García i l'alcalde, Marc Candela, amb el cartell del VAP
La regidora Mònica García i l'alcalde, Marc Candela, amb el cartell del VAP

El cap de setmana del 15 i 16 d'abril arribarà la 4a edició del festival Vine Al Pati (VAP) de Martorelles, que enguany es concentra en un sol cap de setmana i incorpora la participació de diverses entitats del poble, així com els espectacles de quatre companyies escèniques i cinc instal·lacions.

L'esdeveniment, que arrencava en plena pandèmia per oferir propostes culturals al poble, s'ha anat adaptant any rere any al context covidià, i enguany, ja amb plena normalitat, s'ha apostat perquè les entitats culturals del poble també en siguin protagonistes. "Volíem que totes les entitats s'hi afegissin", ha assenyalat aquest migdia la regidora de Cultura, Mònica García, en la presentació del VAP.

Una altra novetat serà la gratuïtat de tots els espectacles, que dista de les tres primeres edicions quan les entrades eren de pagament. Segons el govern, aleshores es feia pagar principalment per poder controlar l'aforament.

L'única activitat que caldrà pagar serà el dinar del diumenge, la fideuà popular, que inclou allioli i beguda per 5 euros (es poden comprar a martorelles.cat/entrades o al Celler de dilluns a divendres de 9 h a 14 h).

Malabars amb una baldufa per arrencar el festival

El quart VAP arrencarà amb un "espectacle meravellós", segons l'ha definit la regidora de Cultura. El dissabte 15 d'abril a les 17 h a la baixada del mercat la companyia D'es Tro representarà el xou Poi, en què el focus estarà en els malabars que l'intèrpret farà amb una baldufa.

A les 19.30 h també s'hi podrà gaudir del circense Ramiro Vergaz i el seu White Bottom, amb piruetes, proeses i malapteses, barrejat amb molt d'humor. L'espectacle fa una picada d’ullet al ball afroamericà Black Bottom, que es va popularitzar a principis del segle XX.

El mateix dissabte, però al Pati de la Masia, hi haurà un intercanvi dansaire amb les actuacions del Ball de Gitanes de Martorelles i Berriztasuna Dantza de Portugalete, a les 18 h; i a partir de les 19 h el Teatre Segle XX hi representarà uns gags.

El matí de diumenge serà "supermogut", ha assegurat la Mònica García. D'una banda, a la baixada del mercat hi haurà quatre instal·lacions escèniques d'11 h a 14 h, dues de les quals de proximitat, del Baix Vallès. Es tracta de Baby. Campament d'Animàlia, de la companyia paretana Sàndal Produccions; el Giravolta Titelles, de Galiot Teatre; Colors de monstreL'estrany viatge del senyor Tonet, de Tombs creatius. La primera s'adreça a la primera infància, de 0 a 3 anys, la resta de propostes són per a tots els públics.

A banda de les instal·lacions, "al pati hi haurà tallers i actuacions de moltes entitats", ha explicat l'edil. A les 11 h serà la cercavila dels Gegants de Martorelles, seguida de l'actuació de cant coral de l’Escola Orfeònica de Martorelles (11.30 h), el taller de caixó de la Unión Cultrual Andaluza de Martorelles (12 h), el taller de sardanes amb la Joventut Sardanista de Martorelles (12.30 h) i el taller de batxata i salsa amb Balla amb nosaltres (13 h).

El VAP clourà el diumenge 16 a la tarda amb dos espectacles. A les 16.30 h, per gaudir durant les postres del dinar popular, Campi Qui Pugui durà al pati els seus Cacos, que intentaran robar-ho tot, sense gaire encert; i Circ Pistolet, amb Potser no hi ha final, ple d'acrobàcies i música en directe, acomiadaran el festival a partir de les 17.30 h a la baixada del mercat.

Per acabar, cal destacar que el Celler de Carrencà acollirà dissabte a la tarda (de 17 h a 20 h) i diumenge al matí (d'11 h a 14 h) la instal·lació La distància, una producció de COMA14 i La Société de la Mouffette i que inclourà "petites històries diferents de la pandèmia que ens tocaran molt la fibra", ha assenyalat la regidora. Està adreçada a majors de 12 anys.

Edicions locals