Els parcs Catalunya i de la Muntanyeta, dos punts foscos de Martorelles

Una quinzena de dones feien divendres una marxa exploratòria pel poble per identificar-ne les zones insegures

Societat

Pujant les escales del parc de la Muntanyeta
Pujant les escales del parc de la Muntanyeta

Sergio Carrillo

Detectar punts del municipi que puguin crear inseguretat a les ciutadanes, per la seva localització o pel seu grau d'il·luminació, era el principal objectiu de la ruta exploratòria que l'Ajuntament de Martorelles va organitzar divendres passat al vespre, i en la qual van destacar com els parcs Catalunya i de la Muntanyeta com alguns dels espais a repensar. La iniciativa, creada per les regidories d'Igualtat i d'Espais Públics, va comptar amb una quinzena de participants –totes dones– d'edats ben variades.

El primer punt del recorregut, que arrencava a Carrencà, va ser el parc de la Muntanyeta i el seu entorn, amb les escales que connecten l'avinguda d'en Piera amb el carrer de Joan Maragall. Les participants, encapçalades per Mar Segura, tècnica d'Igualtat, Cultura i Participació, destacaven la foscor del parc i que "és molt fàcil amagar-t'hi".

D'aquí van anar fins al passatge de l'esport, just darrere d'una de les porteries del camp de futbol, una via "molt solitària i sense escapatòria", on també coincidien que calia actuar.

Les assistents van haver d'omplir una enquesta valorant el grau d'inseguretat que patirien en cadascuna de les zones indicades, apuntant quins són els factors que generaven aquella inseguretat i quines millores s'hi podrien fer. En alguns casos, les propostes per reduir-ne la inseguretat afloraven més fàcilment que en d'altres.

Un dels espais on les idees sorgien més fàcilment era al parc Catalunya. Es tracta d'un espai molt fosc a les nits, "un bon lloc per a amagatalls", deien, mentre que afegien que, quan és fosc, al parc hi van parelles a intimar, s'hi fan botellons i l'endemà s'hi troben molts residus. Amb aquest context, es va proposar des d'un sensor de llums a les nits, que permetria d'aquesta manera a la gent saber si hi ha algú al parc, fins a un tancat nocturn.

De fet, l'alcalde, Marc Candela, també destacava aquest com un dels focus principals d'atenció. "Ara hi tenim planejada una actuació d'accessibilitat, però n'haurem de fer una d'il·luminació perquè sigui més segur", explicava el batlle.

També hi ha altres zones on Candela creu que caldria posar-hi l'accent. Una seria l'entorn de la riera de Can Sunyer: "Hi ha il·luminació però hem de millorar-la i buscar que no quedin algunes zones fosques". Alhora, Candela hi afegia: "Amb la passera, guanyarà accessibilitat i seguretat, però potser hem de repensar la il·luminació d'alguns punts molt concrets".

L'entorn de La Sínia, el passatge de la Timba, la ronda del Mercat, l'entorn de Carrencà i el pont de vianants entre Martorelles i l'estació de tren de Mollet-Sant Fost van ser altres dels espais analitzats.

Per acabar, Marc Candela avançava que també valoren fer una altra ruta exploratòria vinculada a l'accessibilitat.

Edicions locals