Els treballadors d'Amazon a Martorelles encaren la primera jornada de vaga bloquejant els accessos de la planta

Una part important de la protesta s'ha traslladat als magatzems que el gegant logístic té al Prat de Llobregat

Economia

Els treballadors d'Amazon a Martorelles encaren la primera jornada de vaga bloquejant els accessos de la planta
Els treballadors d'Amazon a Martorelles encaren la primera jornada de vaga bloquejant els accessos de la planta

Redacció / ACN

Els treballadors de la planta d’Amazon a Martorelles han iniciat aquest dimecres una vaga per protestar contra el tancament i trasllat de l’activitat a Saragossa i Figueres i intentar condicionar així les negociacions amb la direcció: "Sempre hem donat el 200% aquí i ho seguirem fent", ha assegurat la presidenta del comitè d’empresa, Esther Rodríguez. La vaga està convocada per als pròxims disset dies i en la primera jornada d’aturades els treballadors bloquegen els accessos a les naus des de la matinada. Una part de la protesta, però, s'ha traslladat aquest matí als magatzems del Prat del Llobregat, on pretenen bloquejar també l’activitat.

Els treballadors entenen que la vaga és l’única opció que els deixa l’empresa, a qui acusen de no fer voler avançar les negociacions. Rodríguez lamenta que en la darrera trobada amb la companyia, aquest dimarts, no hi haguessin canvis substancials després d’hores de reunions. “Ara l’escenari canvia”, adverteix la presidenta del comitè d’empresa.

A Martorelles l’estratègia és bloquejar els accessos de manera pacífica per demostrar que l’empresa i els llocs de treball allà els importen, mentre que bona part de la plantilla es desplaça fins al Prat a "passar-ho bé", segons han explicat els representants dels treballadors en el 'briefing' de primera hora del matí.

Amb tot, pels volts de les 10 h del matí s'han registrat algunes incidències els quals han comportat la presència d'una patrulla dels Mossos d'Esquadra. Segons els treballadors, la direcció de la companyia estaria "incomplint" el pacte el qual havien arribat amb els treballadors per restringir l'accés de camions a la planta de Martorelles i deixar accedir un nombre limitat de camions durant la jornada i haurien trucat a la policia per "pressionar" perquè poguessin entrar els vehicles.

Segons aquestes mateixes fonts, aquest dimarts també es va registrar un incident als accessos de la planta: "Un camioner està denunciat per desacatament a l'autoritat i conducció temerària, va sortir a tota hòstia de la planta i per sort, va ser sancionat per la policia", detallaven.

Amb tot, des del comitè d'empresa, Rubén Cruz, agraïa la comprensió que estaven rebent de la majoria de transportistes: "Els camioners estan cooperant amb nosaltres, són companys de veritat i estan cooperant amb nosaltres perquè saben com estem".

Suport de treballadors d'altres centres de la companyia

Els treballadors s'han concentrat aquesta matinada davant la planta d'Amazon a Martorelles per iniciar la primera jornada de vaga / ACN

A la planta de Martorelles també s'hi han acostat, per donar suport, treballadors d'altres centres que la multinacional té al Prat de Llobregat i a Barberà del Vallès: "Els companys es van comunicar amb nosaltres i vam decidir donar-los el suport perquè no estem d'acord amb la resolució que els dona l'empresa, no són condicions justes. Perquè avui són ells, però demà podríem ser nosaltres", explicaven un grup de treballadors davant un dels accessos de la planta el primer dia de jornada de vaga.

Segons fonts del comitè, en l'última reunió celebrada aquest dimarts entre el comitè i la direcció d'Amazon, la companyia va oferir-los la recol·locació d'un centenar de treballadors a altres centres de la província de Barcelona. Una proposta que des del comitè consideren "insuficient" i insisteixen que la prioritat dels representants dels treballadors és aconseguir la recol·locació del màxim de persones de la plantilla i unes indemnitzacions dignes per qui finalitzi el contracte amb l'empresa.

Les negociacions continuen obertes. De fet, està previst, que demà dijous, hi hagi una mediació entre les dues parts a l'Oficina de Treball, a Barcelona.

Edicions locals