Trobada entre el comitè d'empresa d'Amazon, l'Ajuntament i la Generalitat per coordinar una estratègia conjunta pel tancament de la planta

La reunió s'ha celebrat aquest dimarts al matí al Celler de Carrencà

Economia

Trobada entre el comitè d'empresa d'Amazon, l'Ajuntament i la Generalitat per coordinar una estratègia conjunta pel tancament de la planta
Trobada entre el comitè d'empresa d'Amazon, l'Ajuntament i la Generalitat per coordinar una estratègia conjunta pel tancament de la planta

Els representants dels treballadors de la planta d'Amazon de Martorelles han mantingut aquest matí al Celler de Carrencà una reunió amb l'Ajuntament, el Departament d'Empresa i Treball i el Servei d'Ocupació de Catalunya. La trobada ha servit per posar sobre la taula la situació dels empleats afectats pel tancament del centre logístic, prop d'uns 800, i establir les relacions per poder fer-ne un seguiment i coordinar una estratègia conjunta.

"Hem materialitzat les bases amb què treballarem i com ens coordinarem. Hem demanat molta comunicació entre nosaltres per fer un seguiment de la situació i de com evoluciona el tancament de la planta, com ho materialitza Amazon i com nosaltres podem ajudar als treballadors i treballadores", ha explicat Candela.

Segons el batlle, la principal preocupació del Consistori és saber "què passarà amb aquests treballadors que es quedaran sense feina si no se'n van a Saragossa, veure amb quines condicions i saber si realment és un trasllat o un acomiadament encobert", ha dit l'alcalde qui per la seva banda, considera que es tracta d'un "tancament encobert disfressat de trasllat".

Pel que fa als treballadors afectats, el batlle de Martorelles ha explicat que provenen de més de 80 municipis diferents, sent Barcelona i Mollet les localitats amb més xifra d'afectats. De la ciutat comtal hi hauria al voltant de 150 persones i de Mollet una cinquantena. Mentre que a Martorelles serien 20 i a Montornès i a Sant Fost una dotzena.

L'objectiu de l'Ajuntament és poder celebrar la setmana vinent una reunió amb els municipis amb més afectació pel tancament. Abans, però, resten a l'espera de la reunió que el Comitè d'Empresa i la companyia han de mantenir aquest dijous al matí.

"Volem lluitar per mantenir el nostre lloc de feina, però siguem realistes, Amazon vol un trasllat i hem de lluitar per unes bones condicions, de trasllat o de sortida. No puc dir res més perquè fins al dijous no ens entregaran tota la documentació i tindrem més clara la situació", indicava l'Esther Rodríguez, presidenta del Comitè d'empresa d'Amazon.

Un cop celebrada la reunió amb l'empresa, el comitè vol organitzar diumenge una assemblea amb tots els treballadors implicats. La trobada es preveu fer a primera hora de la tarda al pavelló de Martorelles.

Suport del departament d'Empresa i Treball

Per la seva banda, el secretari de Treball del Departament d'Empresa i Treball, Enric Vinaixa, ha explicat que la trobada d'aquest dimarts ha servit per "començar a activar les eines que té el Departament en les tres etapes d'un procés que comença aviat".

En aquest sentit, Vinaixa ha remarcat que la primera fase serà la valoració legal que en facin les parts afectades un cop conegudes les condicions de la multinacional i ha recordat els instruments legals que té la Generalitat, és a dir, la denúncia davant d'inspecció de treball si es considera que es tracta d'un ERO encobert. Amb tot, Vinaixa, ha alertat que es tracta d'un procediment complex: "La normativa laboral no ens acompanya massa en poder incidir en si és un trasllat o un expedient i si fos un expedient tampoc ens acompanya massa en poder incidir com autoritat laboral en autoritzar-lo o no".

Tanmateix, Vinaixa ha volgut remarcar el fet que s'obre un procés de negociació i que més de 700 persones es queden sense feina. Per aquest motiu, ha indicat una de les altres fases a activar és la tasca dels Serveis d'Ocupació, presents també aquest dimarts a la reunió.

Mentre que en una tercera fase el Departament s'ha compromès a treballar per a la reindustrialització de l'espai que deixarà buida la planta un cop el 22 d'abril finalitzi la seva activitat a Martorelles. "És innegable que el sector industrial té un valor afegit diferent del de la logística, és molt més tractor i les condicions de treball són millors. Per això nosaltres parlem de què hem d'aportar els sectors tractors i en aquest cas és la indústria", ha puntualitzat Vinaixa.

La reunió ha comptat també amb la presència del regidor de Treball, Joan Marc Flores, el director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Juan José Torres, les regidores de l'oposició Mª del Carmen Villarazo (PSC) i Mònica Utrilla (MECP) i una quinzena de treballadors.

 

 

Edicions locals