Renfe instal·larà sistemes intel·ligents de videovigilància a les estacions de Rodalies de Mollet

Renfe preveu instal·lar el sistema a les dues estacions molletanes durant aquest 2023

Societat

Renfe instal·larà sistemes intel·ligents de videovigilància a les estacions de Rodalies de Mollet
Renfe instal·larà sistemes intel·ligents de videovigilància a les estacions de Rodalies de Mollet

Renfe té previst aquest 2023 instal·lar equips de videovigilància intel·ligent a estacions de Rodalies de Catalunya del Baix Vallès. Aquest serà el primer pas per a la completa digitalització dels sistemes de seguretat de més d'un centenar d'estacions de Rodalies, un projecte denominat ‘Renfe Smart Security Station’ (RS3), que haurà de culminar en 2024.

Aquest nou sistema –que ja s'ha instal·lat a estacions del territori com la de Granollers-Centre– recopila i processa de forma anònima i automatitzada milers de dades a través del sistema CTTV de cada estació i els integra en un quadre de comandament únic. L’objectiu és millorar la seguretat i l’experiència del client, "sempre des del compliment estricte de la normativa de protecció de dades", asseguren des de Renfe.

Per implementar aquestes solucions, Renfe ha contractat empreses punteres en tecnologies d’analítica i intel·ligència d’imatges, entre les quals es troben Infinity Neural i Imotion Analytics, startups accelerades amb el nostre programa d’innovació TrenLab.

El projecte ‘Renfe Smart Security Station’ (RS3), que compta amb un pressupost de 8,7 milions d’euros per a Catalunya i que ha estat finançat amb fons de la Unió Europea, va començar a finals de 2021 i s’acabarà al llarg de 2024.

Durant aquest temps se substituiran les càmeres de seguretat analògiques per càmeres IP, que permetran compartir la informació recollida a través del sistema CTTV en un sistema de videoanalítica integrat.

Així mateix, el projecte RS3 preveu la instal·lació de servidors d'última generació i la renovació de sistemes operatius, instal·lacions i elements digitals de les estacions de Rodalies. També preveu la instal·lació de sondes de ciberseguretat per a la seva monitorització, control i anàlisi. L’objectiu final és augmentar els nivells de seguretat digital i de ciberseguretat.

La previsió de Renfe és que durant aquest any s’iniciï la instal·lació en estacions com la de Mollet-Santa Rosa i Parets –totes dues de l'R3– i Montmeló i Mollet Sant Fost, en aquest últim cas, aprofitant les obres que s’hi estan fent.

Anàlisi de l’afluència

Gràcies a aquest sistema intel·ligent de seguretat, es podrà conèixer què està passant a les estacions de Rodalies de Catalunya en temps real. Per exemple, mitjançant l’anàlisi de l’afluència, en cas que sigui necessari, es podrà traslladar més personal a les estacions que ho necessitin en cada moment. També es podran detectar, de manera automatitzada, incidents relacionats amb la seguretat com caigudes de persones i objectes a les vies, incendis, actes vandàlics o el frau en l’accés.

"Tenir accés a informació en temps real sobre l’evolució del servei de Rodalies és clau per millorar l’experiència del viatger, que prima la certesa i fiabilitat a l’hora de triar un mitjà de transport", indiquen fonts de Renfe. La freqüència i la puntualitat són, segons la companyia, els principals atributs que ha de complir el transport col·lectiu per aconseguir atreure viatgers del cotxe privat, un dels objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Algoritmes d’intel·ligència artificial

El sistema RS3 recopila imatges de les estacions que s’integren en un sistema de videoanalítica, on es processen i analitzen amb algoritmes d’intel·ligència artificial. Posteriorment, les imatges tractades són eliminades del sistema en qüestió de mil·lisegons.

En total, aquest projecte contempla la instal·lació de dispositius per a la posada en marxa d’un circuit tancat de CTTV i d’un sistema d’analítica de vídeo intel·ligent. A més, aquests dispositius aniran acompanyats de sistemes de control d’accessos, equipaments de control elèctric o elements de comunicació per a la connexió dels diferents equips IP, entre altres instal·lacions.

Edicions locals