El Consell Comarcal aprova un pressupost 'auster' pel 2023

L'ens comarcal va presentar uns comptes continuistes, tot i ser més d'un 11% superiors als de l'any passat

Política, Economia

El ple de l'ens comarcal va aprovar els comptes del 2023
El ple de l'ens comarcal va aprovar els comptes del 2023 | Consell Comarcal del Vallès Oriental

El ple del Consell Comarcal va aprovar el pressupost per a l’exercici 2023, que supera els 30,5 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment d’un 11,26% en relació amb l’exercici 2022. Tot i això, des de l'ens comarcal afirmen que és un pressupost "auster i continuista", per culpa de la inflació i la crisi energètica.

El pressupost de l'exercici 2023, segons s’especifica en la memòria, està basat en l'austeritat, el control de la despesa pública, la cerca de l'eficiència i l'eficàcia en la gestió de l’entitat i en la dinamització social, cultural i econòmica de la comarca. A més, reflecteix el compromís amb l'estabilitat pressupostària i amb la sostenibilitat financera i el límit de despesa no financera de l'administració local.

El president del Consell Comarcal i alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, va destacar la dificultat a l’hora d’elaborar el pressupost per la manca de finançament de la institució: “És un pressupost continuista, que no permet desenvolupar noves polítiques i ens aboca a treballar sense un horitzó clar, i el que hem de fer és demanar un finançament adequat. Se li ha de demanar a qui hi hagi a la Generalitat, a l’Estat o a qualsevol altra institució, què es vol fer amb els consells comarcals, perquè ho estem passant malament i no es poden fer delegacions sense el corresponent finançament econòmic”.

L'àrea amb un pressupost més alt torna a ser la de Polítiques Socials i Igualtat amb 14,3 milions d'euros, un 47% del pressupost total. Aquesta àrea també és una de les que té un major creixement respecte a l'any passat (+23,8%), juntament amb Habitatge (+34,7%) i Educació (+33,2%).

L'àmbit amb una major reducció del pressupost és Desenvolupament Local, que cau un 53,3% per la desaparició del programa Talents en potència i el canvi en la despesa del programa Treball i formació.

Crítiques des d'ERC

El pressupost es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern (PSC-CP, Junts i En Comú Guanyem), l’abstenció de Ciutadans i CUP i el vot en contra d’ERC-AM.

El grup republicà era especialment crític amb l'aprovació d'aquests pressupostos, ja que es considera "exclòs de la negociació". Marc Candela, portaveu d'ERC al Consell i alcalde de Martorelles, explica que no s'ha donat temps al seu grup per aportar la seva visió als comptes: "Creiem que no s’ha volgut comptar amb nosaltres i una de les explicacions que se’ns ha donat és que era un document tècnic i que no hi havia marge polític per definir prioritats. El pressupost és una eina política, com ho demostren algunes de les dotacions". A més, Esquerra critica el fet que només se'ls hi hagi donat una setmana per analitzar i donar les seves valoracions sobre els comptes, un fet que creuen que s'ha fet per "no permetre'ns participar en el pressupost".

Edicions locals