Tret de sortida del Consell de poble de Martorelles

L'òrgan consultiu i de participació es va constituir aquest dilluns amb un primer encàrrec, ser el grup motor dels primers pressupostos participatius del poble

Societat

Tret de sortida del Consell de poble de Martorelles
Tret de sortida del Consell de poble de Martorelles

El Celler de Carrencà va ser l'escenari aquest dilluns al vespre, de la constitució del Consell de poble. Un nou òrgan consultiu i de participació format pels representants de cada consell sectorial del poble, per les diferents entitats inscrites en el Registre Municipal d’Entitats i pels regidors de l'Ajuntament.

"Estem molt satisfets perquè obrim un òrgan de transparència, de participació del fort teixit associatiu que tenim a Martorelles i la mostra és que avui aquí hi ha més de 17 representants d'entitats i de consells municipals, a banda dels representants polítics, constituint aquest Consell de poble", deia l'alcalde Marc Candela, qui també presidirà a partir d'ara el Consell.

La proposta neix amb la voluntat d'empoderar les entitats i consells municipals i fomentar la participació ciutadana: "Som un municipi de tradició participativa, amb un teixit associatiu molt potent, però la pandèmia ens ha fet patir, ens està costant en alguns moments tornar a posar en funcionament aquesta tradició associativa que teníem i, per tant, aquest òrgan també ha d'ajudar a estirar, com a òrgan motor i capdavanter, per tornar on estàvem", afegia el batlle.

Primer encàrrec: pressupostos participatius

El nou òrgan que haurà de fer seguiment, entre altres, del pla d'actuació de mandat, aquest dilluns s'estrenava amb un primer encàrrec, el de redactar el reglament dels primers pressupostos participatius del municipi: "Avui engeguem el procés de pressupostos participatius, s'ha constituït el Consell de poble i dintre d'aquest procés hi ha la redacció del reglament dels pressupostos participatius que és el que estem fent avui junt amb els representants del Consell de poble", deia la regidora de Participació Ciutadana, Anna Noguera. 

Una primera tasca que alguns dels membres del flamant òrgan valoraven positivament: "M'ha sorprès molt que la primera sessió de constitució del Consell hagi estat tan activa. És clau per poder engrescar a tota la ciutadania a activitats que poden sorgir amb un pressupost limitat", deia Esther Pina, representant de l'Associació de Músics de Carrencà Rock de Martorelles al Consell de poble.

"El poble de Martorelles necessita aquesta participació, necessitem que la gent participi i s'involucri més en les coses del poble", deia també Diego Fernández, representant del Casal d'avis al Consell del poble.

Presentació oficial a la ciutadania

Els pressupostos participatius es donaran a conèixer a tota la ciutadania la setmana vinent, a través d'un taller obert que tindrà lloc el dia 22 de novembre, a les 19 h, al Celler de Carrencà. En aquesta primera cita es presentarà als ciutadans què són els pressupostos participatius, els quals comptaran amb una dotació econòmica de 20.000 euros. Tenint en compte aquest pressupost, la ciutadania podrà presentar les seves propostes a l'Ajuntament per gastar aquests diners en un projecte per al poble.

La recollida de propostes tindrà lloc a partir del 22 de novembre i fins al 3 de gener. Mentre que a partir de 4 de gener i fins al 8 de febrer seran els tècnics de l'Ajuntament els que s'encarregaran de validar les propostes presentades, tenint en compte el reglament establert pel Consell de poble.

Un cop validades, les propostes seleccionades se sotmetran a votació entre la ciutadania martorellesenca major de 16 anys, un procés que es podrà fer de forma presencial, a través de les diferents urnes que es col·locaran a equipaments municipals o telemàticament. El procés acabarà el 28 de març on es donarà a conèixer la proposta o propostes guanyadores.

Edicions locals