Innovar en la gestió i construcció d'habitatges assequibles, un dels reptes de la regió metropolitana pel 2030
El parc de les Pruneres ha acollit aquest dimarts la jornada sobre habitatge emmarcada en la presentació del nou Pla Estratègic Metropolità de Barcelona
Mollet del Vallès
El parc de les Pruneres de Mollet ha estat l'escenari aquest dimarts al matí del quart acte de la Gira de presentació de les 8 missions del Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la regió metropolitana de Barcelona. Un pla orientat a impulsar un nou model de prosperitat, basat en el coneixement i la innovació, el qual per primera vegada sobrepassa els límits de l'àrea metropolitana i inclou també el Vallès en el seu conjunt.
El pla s'entén entre 199 municipis de 9 comarques diferents -Barcelonès, Baix Llobregat, Maresme, Garraf, Alt Penedès, Baix Penedès, l'Anoia, Vallès Occidental i Vallès Oriental–, el que anomenen la ciutat dels 5 milions. A Mollet, la presentació s'ha adreçat a abordar un dels 8 reptes que consideren clau d'aquest nou pla de futur, l'habitatge i com reduir-ne els costos.
"Fonamentalment, hi ha dues coses que plantegem fer, la primera és aquesta coordinació. Fixar-nos uns objectius compartits i que totes les accions i polítiques que facin tots els actors vagin en aquesta direcció. I l'altra és innovar, buscar noves fórmules d'habitatge assequible", explicava Oriol Estela, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB).
Unes fórmules que impliquen una aposta per la innovació en la gestió i construcció d'habitatges: "Un dels problemes que tenim és que en els darrers anys s'ha fet molt habitatge públic, però que ha acabat en el patrimoni privat. No tenim un patrimoni públic i això és perquè no s'han trobat fórmules de gestió perquè aquest habitatge quedés retingut per poder continuar sent assequible al llarg del temps i a disponibilitat de tothom".
Pel que fa a les noves fórmules de construcció, el coordinador del PEMB ha destacat experiències d'èxit com la utilització del reciclatge de contenidors per fer habitatges, "una pràctica que en un principi generava sorpresa i fins i tot rebuig i que s'ha demostrat eficaç", deia Estela. També la construcció íntegrament d'edificis amb fusta que permeti reduir costos en l'àmbit dels subministraments. Així mateix, el pla també aposta per la rehabilitació del parc d'habitatges.
Els joves, un dels col·lectius més perjudicats
La presentació ha estat apadrinada per Carla Galeote, una jove influencer i TikToker lleidatana qui ha reivindicat la presència dels joves en aquests actes: "Trobo exageradament bé que es comencin a integrar les persones joves en actes on es parla d'habitatge. L'habitatge és una problemàtica de futur i de present. Les persones joves destinem quasi tres quarts del nostre salari en invertir en un lloguer i ni així podem trobar un lloguer en condicions o que no sigui compartit amb 11 persones", declarava la influencer.
Una qüestió, la de l'emancipació dels joves, a la qual també es referia l'alcaldessa de Mollet, Mireia Dionisio: "A Mollet tenim un 10% de joves entre 25 i 34 anys que es volen emancipar i no estan emancipats i, per tant, a aquesta gent també li hem de donar resposta". En aquest sentit, Dioniso afegia: La meva obligació com a alcaldessa és fer tot el possible perquè la gent de Mollet pugui viure a Mollet", i assegurava que per fer-ho, tot i que cal actuar municipalment "s'ha de donar una solució global".
L'acte ha començat a les 10 h i ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de Mollet, Mireia Dionisio, i de la regidora d'Habitatge, Núria Muñoz qui ha parlat sobre la promoció d'habitatge cooperatiu. Per cloure la jornada, s'ha fet amb una visita a la promoció d'habitatge de La Vinyota.