Un Guspira d'alt nivell per superar el 2023

Quan tot just se n'ha realitzat la segona edició, els organitzadors ja treballen perquè l'any vinent es mantingui l'alt nivell artístic

Cultura

Pepe Viyuela
Pepe Viyuela | Festival Guspira - Joanma Gómez

Tot just s'ha realitzat la segona edició del Guspira, i el Pau Segalés i l'Ajuntament ja treballen per oferir el 2023 una edició que, com a mínim, mantingui el llistó de les dues primeres. No serà una tasca senzilla.

Divendres de la setmana passada arrencava el festival, amb la projecció de Salvación, coprotagonitzada per l'actor veí del municipi Ricard Balada, qui assegurava al pregó d'arrencada de l'esdeveniment que era "un honor" projectar al poble el seu primer film –estrenat a Sitges el 2016–. La dissenyadora del cartell del Guspira, Marina Cueto, també va participar al pregó demanant "que ens traiem d'una vegada l'estigma de que som un poble petit; tothom es pot permetre la cultura".

Al llarg de dissabte i diumenge, disciplines culturals ben diverses van omplir el poble. La companyia Fadunito hi portava un xou itinerant protagonitzat per uns personatges de més de 75 anys que van sortir del geriàtric per passejar del poble i fer esclatar de riure els assistents.

Sandra Bautista | Festival Guspira - Joanma Gómez

La nota musical a la Torrentera la van posar la martorellesenca Sandra Bautista i la banda també vallesana Joan Garriga i El Mariatxi Galàctic, amb un centenar i mig d'espectadors cadascun. Diumenge també hi va actuar la Societat Coral La Fló, que per segon any consecutiu ho va fer a la Font Sunyera, una actuació que segur que serà fixa.

També diumenge, cap al migdia, va tenir lloc el tastet de ball de gitanes al poliesportiu, i el plat fort –Pepe Viyuela– va cloure el festival.

Pepe Viyuela: "Als pobles petits s'hi gaudeix més"

El plat fort del Guspira va ser l'actor Pepe Viyuela, amb una cadira i una escala, representant Encerrona. El sol, que al principi molestava, va ser part de l'actuació; i les espontànies intervencions de la canalla o els rum-rums del públic més adult també se'ls feia venir bé per trencar la quarta paret. Tot un personatge durant l'obra, i tot senzillesa en acabar, va fer-se fotos amb qui s'ho va demanar i va lloar el festival en paraules al SomMollet. "El Pau em va trucar fa molt temps i tot han sigut facilitats. No existeixen els mitjans iguals que en un teatre, però de la necessitat es fa virtut, i adaptar-se a les circumstàncies és el que fa el Pau i l'organització per tirar endavant un festival molt necessari". Pel que fa a la seva actuació a Santa Maria, explicava: "Als pobles petits s'hi gaudeix més. M'ho passo molt bé i la gent és sempre molt agradable. També hi ha una implicació social important que contribueix a què els espectacles surtin fins i tot millor que en un gran teatre".

Aposta per la continuïtat

Els organitzadors es mostren "molt contents" pel desenvolupament del Guspira, segons explica el director artístic Pau Segalés. Es van vendre més de 600 entrades entre els tres xous de pagament i oferint-ho sense pandèmia els ha donat més possibilitats en la programació.

Si bé encara mancaria un any per a la tercera edició, ja l'estan preparant, amb l'objectiu que estigui tancada a la tardor, per tal que en l'aprovació dels pressupostos municipals del 2023 l'Ajuntament ja contempli exactament la partida corresponent. Segalés considera que "la continuïtat del festival seria bona per al poble", tant per oferir-hi espectacles culturals, com "perquè el situa al mapa".

Alhora, el mag i director artístic, veí de Santa Maria, destaca que ja hi ha hagut artistes del poble que li han contactat per poder participar-ne el 2023. Per a Segalés, el Guspira també ha de ser un esdeveniment "on donar-los lloc".

S'abarateix el pressupost

Quant a l'àmbit econòmic, les despeses d'enguany han estat més elevades que les del 2021, però l'Ajuntament n'acabarà gastant menys diners. El consistori ha hagut de pagar uns 28.000 euros per organitzar el festival, mentre que l'any passat la despesa va ser d'uns 22.600 euros. Amb tot, enguany s'han recuperat bastants més diners en subvencions (5.785 euros més) i patrocinis (1.325 euros més); també amb la venda d'entrades i samarretes s'han recuperat 3.030 euros. Això fa que, si el 2021 el cost total que li va suposar a l'Ajuntament de Santa Maria de Martorelles el Guspira va ser de 19.325 euros, enguany s'ha reduït uns 4.700 euros i el cost ha estat de 14.575 euros.

Edicions locals