Pep Plaza, cap de cartell de la festa martorellesenca

El pregó homenatjarà el centenari de Derbi i, com a novetat, se substitueixen els focs artificials per un xou de làsers

Cultura

La regidora de Cultura, Mònica Garcia, la dissenyadora Glòria Fernández i l'alcalde, Marc Candela
La regidora de Cultura, Mònica Garcia, la dissenyadora Glòria Fernández i l'alcalde, Marc Candela

Del 8 a l'11 de setembre tornarà la festa major de Martorelles, que compta amb una cinquantena d'activitats que han estat presentades aquest migdia en roda de premsa al pati de la masia de Carrencà. L'actor, imitador i músic mataroní Pep Plaza serà una de les cares més rellevants del programa, que també comptarà amb el concert de Las Migas i amb diverses propostes de quilòmetre 0.

L'actuació de Plaza serà el dissabte 10 a les 20 h a l'Envelat que es muntarà a l'espai de Carrencà. Concretament portarà a escena Ara més!, on converteix el seu món de personatges en un fil teatral que comença i no se sap ben bé on acaba. Aquesta serà una de les tres activitats que aniran amb tiquet, d'un euro, i que s'hauran de reservar al web martorelles.cat/entrades.

Les altres dues actuacions amb entrada seran l'Impro Music Show de Planeta Impro (dijous 8 a les 20 h) i el concert de l'Orquestra Selvatana de diumenge 11 a les 19.30 h, tots dos també a l'Envelat.

Pel que fa a l'escena musical, al Pati de la Masia hi haurà havaneres a càrrec de Port Bo (dijous 8 a les 22 h), el concert infantil d'Ambauka (l'endemà a les 11 h), els concerts organitzats per Carrancà-Rock, amb Psychotropic Swamp i Conchas del Asco (divendres 9 a les 0 h i la 1.30 h respectivament) i un concert vermut amb Always Drinking Marching Band (dissabte 10 a les 11 h).

També hi haurà concerts a l'Envelat i la principal aposta en aquest àmbit són Las Migas, qui ja estaven programades per a la gresca estiuenca de l'any passat però la previsió de pluja va fer suspendre l'actuació. Enguany actuaran divendres 9 a partir de les 22.30 h. També a l'Envelat –després dels concerts dels grups locals al Pati de la Masia– hi punxarà música a partir de les 2 h. Dissabte a la nit (0 h) serà el torn d'una banda de versions, els Dalton Bang, de la qual el Miki Núñez n'havia estat fundador i frontman. El dj Sendo a partir de les 2 h serà l'encarregat de punxar música fins a altes hores de la matinada.

A la festa no hi faltaran les activitats sardanistes i de gitanes, les actuacions programades per la Unión Cultural Andaluza de Martorelles (UCAM), l'exposició de pintura de l'artista local Xavier Mira, les activitats de les colles o propostes infantils com les instal·lacions Fulles ambulants (CIA. Ortiga) o Laberint (CIA. Itinerària).

D'altra banda, un clàssic com el tobogan aquàtic enguany canviarà d'emplaçament. "En lloc de baixar el carrer Comerç passarà al carrer de l'Església; per tant, hi haurà més pendent", ha explicat aquest migdia l'alcalde, Marc Candela, qui ha destacat del programa d'enguany la recuperació del format tradicional "amb dos espais principals com l'entorn de Carrencà i el parc de Can Sunyer", a banda d'activitats en altres punts del municipi.

Protagonisme motard a la festa major

Les motocicletes seran protagonistes de la festa major. Més enllà de la tradicional trobada de motos antigues (diumenge 4 a partir de les 9 h al Pati de la Masia), l'Associació 100 aniversari Rabasa Derbi serà l'encarregada del pregó, dijous 8 a les 19.30 h al balcó del Pati de la Masia, en una jornada que vindrà precedida per una cercavila des de l'Ajuntament a càrrec de Zebrass Marching Band (18.30 h).

Un xou de làsers per suplir els focs artificials

Una gran novetat d'enguany –i una decisió presa d'última hora– és la supressió del tradicional castell de focs. "La normativa no permet fer focs a menys de mig quilòmetre del bosc. La majoria de Martorelles estem dins d'aquest marge i, per tant, vam estar valorant la idoneïtat de fer focs artificials o no", ha comentat el batlle, qui mencionava que també han valorat "la problemàtica que tenen tota aquella gent que és sensible acústicament i els animals". També ha assenyalat que han tingut en compte unes queixes rebudes els darrers anys: "Els fem diumenge a la nit, quan acaba l'Orquestra Selvatana; molts infants l'endemà tenen escola i algunes famílies es queixaven".

Un cartell retro, també fet a casa

El cartell de la festa major l'ha dissenyat la martorellesenca Glòria Fernández, qui és dissenyadora gràfica i qui ja havia fet el cartell d'algun altre municipi –com Mollet– però s'estrenava enguany participant en el concurs de Martorelles.

L'autora volia "arriscar una mica", amb una imatge amb poques similituds a les tradicionals de festa major i amb una inspiració amb el cartell de les Festes de la Mercè de Barcelona del 2020. "Volia evocar la pubilla de Martorelles i donar-li un aire més feminista", ha apuntat, alhora que hi ha afegit: "Ara estan molt de moda els dissenys retro, volia impactar molt amb el color, una cosa que fos molt plana i fàcil de manipular, que visualment impactés, fos alegre...".

Edicions locals