L'Agència Catalana de l'Aigua valora les propostes sobre les conques del Besòs i la Tordera al Museu

L'equipament granollerí va acollir dijous el retorn dels processos de participació de les comarques de Barcelona per definir el pla dels propers 6 anys

Societat

La trobada de l'ACA al Museu de Granollers
La trobada de l'ACA al Museu de Granollers | Gencat

El Museu de Granollers era l'escenari dijous de la sessió de retorn que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) feia dels processos de participació en l’àmbit de les comarques de Barcelona 1, concretament la relativa a les conques del Tordera, el Besòs i les rieres del Pla de Barcelona i el Maresme, dins de la revisió del pla hidrològic de les conques internes per als propers sis anys (2022-2027). Hi han participat el director de l'ACA, Samuel Reyes; el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Antoni Morral; el director dels serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Catalunya Central, Josep Pena, i el cap de l’ACA a Barcelona, Josep Maria Aguiló.

El director de l’ACA destacava que “es tanca un procés en què hem invertit moltes hores i esforç amb l’objectiu de millorar la gestió de l’aigua a Catalunya i ha agraït la implicació dels i les més de 600 participants i 764 propostes d’arreu de Catalunya així com l’esforç dels equips tècnics i de participació de l’Agència com de les empreses dinamitzadores que ens han donat suport durant el procés”.

Els processos de participació, iniciats durant la tardor del 2019, s'han desenvolupat a través d'una cinquantena de sessions articulades en tres fases (informativa, diagnosi i mesures), amb un total de 610 participants. A Barcelona 1, s'han fet 12 sessions amb prop de 140 participants. Al llarg d'aquests processos, els i les participants han presentat un total de 764 de propostes (630 de les quals dins de les competències de l'ACA). D'aquestes, 423 han estat acceptades, 87 rebutjades i 120 en estudi. Les 134 restants no són competència de l'ACA.

167 propostes rebudes al Tordera i el Besòs

Els processos de participació s’han dividit en sis taules o eixos temàtics: restauració hidromorfològica, la garantia i la millora en l’abastament d’aigua, la contaminació urbana i industrial, la contaminació agro-ramadera, la inundabilitat i la governança en la gestió de l’aigua. A la demarcació de Barcelona 1, al llarg de les 12 sessions de participació que s’han dut a terme en els darrers 3 anys, s'han recollit 167 propostes, 117 de les quals han estat acceptades, 14 rebutjades i 36 en estudi/avaluació, de les quals el 70% s’han acceptat.

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua explicava quines han estat les mesures acceptades, les rebutjades i aquelles que s’estudiarà la seva viabilitat a les comarques de Barcelona i concretament a les conques de la Tordera i el Besòs.

En l’àmbit de la restauració hidromorfològica (amb 37 propostes, el 89% de les quals s’han acceptat i la resta s’estudiaran), s’han acceptat mesures com ara la recuperació del tram final de la Tordera, la creació d’una xarxa de control dels sediments o el desenvolupament d’experiències de bioremediació per a la reducció de la sobreexplotació dels aqüífers profunds.

En relació amb la garantia d'abastament i recursos hídrics (35 propostes, el 77% de les quals s’han acceptat, i un 20% s’han rebutjat), s’han acceptat mesures com canvis normatius per establir l’obligatorietat de fer plans de control de pèrdues a les xarxes d’abastament, l’impuls decidit de la regeneració d’aigua al Besòs, la millora de la gestió combinada de recursos i de la sostenibilitat de la dessalinització per incrementar la garantia d’aigua i la millora en la planificació dels cultius en funció de la disponibilitat d’aigua en cada àmbit territorial.

En l’àmbit de la contaminació urbana i industrial (amb 32 propostes rebudes, el 50% d’elles acceptades, i més del 45% en estudi i una rebutjada), s’ha acceptat mesures com el foment de sistemes de sanejament més naturals, la reducció d’emissions a les depuradores, mentre que en la taula sobre contaminació agro-ramadera s’ha accedit a dur a terme actuacions per a millorar la qualitat de l'aigua contaminada per nitrats i la consolidació d’ajuts per a la construcció de plantes de desnitrificació.

Finalment, a la taula sobre inundabilitat (amb 31 iniciatives presentades, el 67,7%  de les quals s’han acceptat), s’ha acceptat fer actuacions de manteniment i conservació de lleres més naturalitzades i potenciar línies d’ajuts per als ens locals per a la millora del drenatge urbà, mentre que a la taula sobre la governança (30 propostes, el 60% de les quals acceptades) s’han acceptat les millores en matèria d’eficiència energètica i la recerca, entre d’altres i com es repercuteixen els costos de l’aigua per a cada sector.

Edicions locals