"Volem disputar les finals a Londres 2012"

L'atleta amb discapacitat visual Martín Parejo debutarà aquest estiu en uns jocs paralímpics amb el seu guia, Joan Borrisser

Esports

Als seus 23 anys, el saltador i velocista martorellenc Martín Parejo debutarà aquest estiu en uns jocs paralímpics. Tant Parejo com el seu guia, Joan Borrisser, coincideixen en que l’experiència “és el més gran per a un atleta” ja que “per sobre d’uns paralímpics no hi ha res més”, diuen els atletes que ja compten els dies perquè arribi la gran data.

Martín Parejo forma part d’aquell grup d’esportistes que es podria catalogar com a exemple de superació. Als set anys es va quedar cec a causa d’un càncer de retina que va afectar-li els dos ulls. Llavors va començar a practicar atletisme i, de mica en mica, va anar guanyant campionats de Catalunya i Espanya fins que, l’any 2004, va debutar en campionats internacionals. Entre d’altres títols importants el martorellenc va ser subcampió del món i bronze d’Europa en salt de llargada (2004 i 2005) i bronze mundial a relleus fa dos anys a Nova Zelanda.

“Els inicis a l’atletisme paralímpic van ser bons. La ceguesa no va suposar cap obstacle perquè de petit t’acostumes a tot ràpidament”, relata Parejo, qui, alhora, assegura que, segurament, “no m’hagués dedicat a l’atletisme si no hagués perdut la vista”. La primera medalla que va aconseguir va ser en un campionat d’Espanya a Pinto (Madrid) l’any 1999. “Va ser en salt de llargada, amb una marca de 2,92 metres”, diu rient l’atleta.

Borrisser, els seus ulls
Joan Borrisser, de 20 anys, és estudiant d’INEFC i treballa a l’Escola Esportiva Municipal de Sant Fost, entre altres activitats. Coneix Martín de tota la vida i va penjar les botes de futbol per ajudar el seu amic a aconseguir la classificació per Londres. “M’ho va plantejar i vaig acceptar. Així que no podia córrer el risc de lesionar-me si volíem arribar a fer la marca mínima”, explica Borrisser. El primer cop que va fer-li de guia va ser a Gran Canària fa uns cinc anys. “Em va dir que anés a la concentració i allà vaig fer algunes coses. Però va ser un moment puntual”, diu.

Però, què fa realment el guia d'un atleta amb discapacitat visual? Joan Borrisser ho explica: "A la pista entreno amb ell i durant la prova correm junts per direccionar la seva cursa i evitar que es torci". Alhora de córrer les proves de velocitat agafen una corda pels extrems i, després, tot és coordinació: "Hem de fer els passos i els bracejats al mateix temps i també he d'intentar de no entorpir-lo". Pel que fa a salts la cosa canvia: "L'entrenador es posa a la línea de la batuda i va comptant els passos que faig. Quan sento la seva veu faig el salt", diu Parejo.

El fet de fer de guia d’un atleta cec ha marcat molt Borrisser. “A cada campionat he vist gent sense braços, sense cames, sordmuda... I és una cosa que et fa pensar. Veure això et fa valorar molt les coses”. El santfostenc diu que li va impactar veure “un atleta amb els braços tallats des de les espatlles” i amb un “somriure a la boca”.

Una mínima pels pèls
Martín Parejo va aconseguir el bitllet per anar a Londres després de patir molt en el salt de llargada. El martorellenc va assolir la marca mínima B, fixada en 5,84 metres, però va haver d’esgotar gairebé tots els intents. “Teníem sis salts i vam arribar centímetre a centímetre. Al penúltim salt vam fer 5,82 i a l’últim vam aconseguir-ho”, relaten els dos. El sentiment, expliquen, va ser d’alegria “per tot el treball que portàvem fent”.
Joan Borrisser i Martín Parejo són conscients que a la cita paralímpica de Londres “hi haurà molta competència”, però porten al cap un objectiu ambiciós: “Volem estar a les finals. No serà un fracàs si no hi arribem, però és la nostra fita. La clau és arribar a l’última ronda i per això hem de competir”. 
 

Edicions locals