Una ballada per 'recuperar l'esperit gitanero'

El Ball de Gitanes de Martorelles va fer diumenge la Ballada de Roda i divendres va rebre un Premi Clavé

Cultura

Una ballada per 'recuperar l'esperit gitanero'
Una ballada per 'recuperar l'esperit gitanero' | Ball de Gitanes de Martorelles

La Ballada de Roda de Martorelles va tornar diumenge a la plaça El·líptica i va servir com a "retrobament", segons apunta Pere Truyols, membre de la junta de l'Agrupació Ball de Gitanes de Martorelles, després de dos anys sense ballades o amb propostes on les restriccions pandèmiques n'havien estat ben presents.

"Vam ballar les quatre colles i vam recuperar les vibracions i l'esperit gitanero", diu Truyols, qui destaca que els joves "ja són l'estendard i la punta de llança de la colla". També remarca que els grans van estrenar una peça anomenada Estampida.

Aquest esdeveniment, que va comptar amb la participació de la Colla de Gitanes i antics dansaires de Cerdanyola, el Ball de Gitanes de Parets i la Colla de Gitanes de Ripollet, suposa per als martorellesencs "l'inici d'un estiu complet", farcit de ballades arreu del país i fins i tot amb una sortida fora de Catalunya, al País Basc, on grans i joves també hi actuaran.

Un guardó que 'consolida' les gitanes martorellesenques

Dos dies abans de la ballada, l'entitat va rebre un Premi Clavé de Cultura Popular, que el van recollir en Xavier Rovira, membre de la Comissió del Centenari del Mestre Baldomero, i la Montserrat Costa, filla del Mestre. Tot plegat va tenir lloc a l'Auditori Sant Martí, de Barcelona.

Concretament, el premi reconeix el millor espectacle o manifestació de cultura popular en qualsevol de les seves disciplines excepte el cant coral a través de vídeo o en directe amb música o participants catalans.

Divendres a Barcelona, recollint el guardó | Ball de Gitanes de Martorelles

L’entitat va presentar un vídeo del festival que el passat 7 de novembre va celebrar pel Centenari del Mestre Baldomero: “Estem molt contents perquè aquest premi l’atorga la Federació de Cors Clavé que té més de 150 anys d’història”, explicava en Xavi Rovira, que afegia que “és un orgull haver compartit categoria amb entitats com els Geganters i Grallers de Ripollet, l’Esbart Ciutat Comtal de Barcelona o la Coordinadora de Ball de bastons de Catalunya”.

Sobre el guardó, Pere Truyols també assenyala que reafirma "que la feina que fas la fas ben feta". Després de totes les propostes per recordar el Baldomero, Truyols assegura que el premi ha estat "el colofó i la cirereta del pastís d'aquesta celebració". A més, conclou dient que aquest reconeixement "consolida el projecte de les Gitanes de Martorelles i ens dona forces".

El vídeo pel qual l'Agrupació s'ha endut el Premi

 

Edicions locals