La Fiscalia acusa sis funcionaris de la Generalitat per delicte ecològic per l'incendi de Ditecsa a Montornès

L'incendi de desembre de 2019 va provocar un vessament de dissolvents i substàncies químiques al riu Besòs que va comportar la mort de centenars de peixos

Societat

| Eduard Batlles

ACN

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella per delicte ecològic contra sis funcionaris i càrrecs de la Direcció General de Qualitat Ambiental per un vessament al Besòs el 2019 després de l'incendi d'una empresa de tractament de residus perillosos.

En concret, el ministeri públic considera que els funcionaris van autoritzar l'increment de producció de la firma Ditecsa sense tenir en compte l'augment proporcional d'aigua, energia i emissions que comportava. No van valorar, afegeix, si l'augment superava els límits legals i opina que això va derivar en una situació de perillositat amb episodis com l'incendi esmentat a la planta de Montornès del Vallès.

Aquell incendi va provocar un vessament de dissolvents i substàncies químiques al riu Besòs que va comportar la mort de centenars de peixos.

En paral·lel a l'opinió de la Fiscalia, cal recordar que el desembre del 2019, dies després de l'incendi, transcendia que l'empresa havia rebut dues multes, una per qüestió ambiental de 10.000 euros i l'altra per excés d'emmagatzematge de 48.000 euros, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat.

El Programa d'Inspecció Ambiental Integrada de Catalunya va determinar el 2018 que Ditecsa no complia les prescripcions com a gestor de residus de l'autorització ambiental integrada. A banda, la planta també està sotmesa a un programa d'inspecció de l'Agència de Residus, que el 2017 va detectar l'excés d'emmagatzematge, envasos buits fora de lloc i manca de traçabilitat en la gestió documental de residus. Cap dels dos incompliments suposaven riscos per al medi ambient.

Edicions locals