Pimec demana una taula de reindustrialització permanent al Vallès Oriental
El president de l'entitat, Antoni Cañete, participa en una trobada amb 260 empresaris de la comarca pe recollir les seves inquietuds
La patronal de la petita i mitjana empresa, Pimec, ha plantejat la creació d’una taula de reindustrialització del Vallès Oriental per fer un seguiment d’empreses que estiguin en una situació delicada i que corrin risc d’entrar en concurs de creditors. Així ho va explicar dijous el president de la patronal a la comarca, Daniel Boil, en l’acte d’activisme empresarial Reactivem-nos, en què també va participar el president de l’entitat, Antoni Cañete.
L’acte, pensat per conèixer les inquietuds i necessitats de pimes i autònoms i definir així les prioritats de Pimec per als pròxims anys, va reunir 260 empresaris de la comarca, a més dels alcaldes i alcaldesses de Granollers, Montmeló, Vilanova del Vallès i Sant Celoni, el president del Consell Comarcal, regidors de promoció econòmica i representants d’altres gremis i associacions professionals.
La proposta de creació d’aquesta taula, deia Boil, pretén donar resposta a un dels reptes més importants que té la comarca en aquests moments, com és la necessitat de reindustrialització. “Actualment, sindicats, patronals i administracions ja treballem conjuntament per abordar el cas de Cricursa” –en situació de concurs de creditors i pendent de la venda per evitar el tancament de la planta del Coll de la Manya–. “Però caldria una taula permanent per donar servei a altres empreses que pateixen i que necessiten un impuls per poder avançar”, deia Boil, que insistia en la necessitat d’actuar abans que arribin les crisis i que les empreses entrin en concurs.
A més, Pimec també ha demanat que, en el marc del Pacte Nacional per la Indústria, que s’ha de posar en marxa pròximament, hi hagi partides específiques per al Vallès Oriental més enllà del pla d’electromobilitat del Circuit. “Hi ha riscos en molts sectors”, alertava Boil, qui també plantejava altres reptes, com l’augment de preus de l’energia i de matèries primeres, la inflació, la pèrdua de competitivitat, les infraestructures, el desenvolupament de l’entorn del Circuit, la digitalització i la necessitat de reforçar la formació per adaptar els perfils professionals a les necessitats de les empreses.
Crisi estructural
El president de Pimec, Antoni Cañete, destacava el moment de “canvi transcendental” que estem vivint, fet que obliga a tenir el màxim d’informació sobre el present i el futur per donar certeses a les empreses. “En un moment tan volàtil, les empreses necessiten informació per abordar la presa de decisions”, apuntava Cañete, i alertava: “Aquesta escalada de preus que vivim no és conjuntural, sinó que durant algun temps hi haurà problemes amb els costos del transport de mercaderies, els subministraments i l’augment de preus de matèries primeres, entre les quals l’energia”. I davant d’això, explicava, calen mesures immediates: “La configuració actual dels preus de l’energia no és correcta ni justa, i això cal corregir-ho immediatament”, insistia.
L’acte amb l’empresariat de la comarca, a Vilanova del Vallès, va tenir un format innovador, ja que els assistents podien escollir, a través del mòbil, quins temes volien abordar en la trobada d’una llista plantejada per l’organització. Entre d’altres, morositat, energia, reforma laboral, fiscalitat, compra pública, finançament dels crèdits ICO, fons Next Generation, formació, representativitat i canvis al món.