L'atur augmenta per segon mes consecutiu al Baix Vallès

El març ha tanca amb 6.577 persones sense feina i una taxa d'aturats del 10,79%

Economia

El Baix Vallès ha tancat el mes de març amb un lleuger increment de l'atur respecte al mes passat. Segons dades de l'Observatori-Centre d'Estudis del Consell Comarcal, en el conjunt dels municipis baixvallesans hi ha 6.577 persones sense feina i una taxa d'atur del 10,79%.

Tot i que l'increment relatiu no ha estat notable - un 1,31% respecte al mes anterior-, sí que es repeteix la tendència a l'alça del darrer mes. Amb tot, les xifres de persones desocupades continuen per sota de les registrades l'any 2021, una variació que en termes interanuals se situa en el -22,81% al conjunt de la subcomarca.

Pel que fa a les dades per municipis, gairebé totes les localitats baixvallesanes ha augmentat el nombre d'aturats respecte al mes anterior. L'única que ha seguit la tendència a la baixa ha estat la Llagosta, que té 777 persones sense feina i una taxa d'atur del 12,03%, la més alta del conjunt de la subcomarca.

Amb un increment de l'1,24 % respecte al mes de febrer, Mollet ha finalitzat el mes de març amb 2.935 persones desocupades i una taxa d'atur de l'11,21%; a Montornès amb 979 persones sense feina i una taxa del 12,05%, l'atur ha augmentat un 0,82%; Martorelles, on la pujada respecte al mes de febrer ha estat del 2,18%, ha tancat el mes de març amb 234 persones desocupades i una taxa d'atur del 10,16%; a Parets, l'increment relatiu respecte al febrer ha estat del 0,72% i el municipi ha tancat el març amb 841 aturats i una taxa de desocupats del 9,13%.

Mentre que a Sant Fost l'augment respecte al febrer ha estat el més baix de la subcomarca, del 0,58% i la localitat ha acabat el mes de març amb 348 persones aturades i una taxa d'atur del 8,86%. Finalment, a Santa Maria de Martorelles l'increment relatiu de l'atur respecte al mes de febrer ha estat de l'11,11%. Així, el municipi més petit de la subcomarca ha finalitzat el mes de març amb 40 persones desocupades i una taxa d'atur del 9,83%.

Les dades comarcals

Com ja es va observar el mes passat, les dades d’atur del mes de març tornen a dibuixar un lleuger ascens; en concret s’ha registrat un augment de 112 persones més respecte al mes passat, la qual cosa suposa un total de 20.172 persones en situació d’atur a la comarca, segons les dades facilitades per l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal.

L’augment intermensual és lleuger, del 0,5%, però cal destacar que el descens és molt important respecte a l’any 2021, quan l’atur registrat se situava en 26.606. En termes globals, doncs, malgrat aquest lleuger repunt d’aquest mes, es manté la tendència a la baixa dels nivells d’atur respecte als períodes anteriors: en concret, aquest març la reducció interanual és d’un -24%, amb un descens absolut de més de 6,40 persones.  La taxa d’atur provisional se situa en el 10,15%.

Valoració dels sindicats

Tot i l'increment de l'atur, des del sindicat UGT consideren que la reforma laboral comença a mostrar els seus efectes sobre la contractació, i destaquen que "aquest mes de març presenta un percentatge de contractació indefinida que arriba al 37%". En aquest sentit, reclamen que "és necessari incrementar i consolidar la contractació indefinida com la primera opció en les relacions laborals."

Tot i això, apunten que els salaris en conveni no estan creixent al mateix ritme que l'economia: "mentre que l’increment del salari pactat a Catalunya al febrer va ser del 2,06% de mitjana, l’augment interanual de l'IPC s’apropa al 10%", diuen.

Des d'UGT també proposen que per evitar que l'impacte de la pujada del nivell de preus porti a increments de la desigualtat o de la pobresa, "és indispensable que els salaris mantinguin la seva capacitat adquisitiva i que es protegeixin les ocupacions". En cas de no ser així, "les pitjors conseqüències seran per als treballadors i les treballadores", assenyalen.

Edicions locals