Personal de neteja, peons del transport de mercaderies i descarregadors i empleats administratius, les ocupacions més sol·licitades per les empreses al Vallès Oriental

La Diputació de Barcelona ha elaborat un rànquing amb les deu ocupacions més sol·licitades a la província de Barcelona recollides al web d’ofertes Xaloc

Economia

La Diputació de Barcelona ha elaborat un rànquing amb les deu ocupacions  més sol·licitades a la província de Barcelona recollides al web d’ofertes Xaloc de la Diputació de Barcelona. En concret, al Vallès Oriental personal de neteja (10,96%), peons del transport de mercaderies i descarregadors (10,43%) i empleats administratius (7,23%) encapçalen les professions més demandades per les empreses en aquesta comarca.

A la província de Barcelona, en global, ocupen les tres primeres posicions: venedors de botigues (7,37%), personal de neteja (6,97%) i empleats administratius (5,8%). Uns Serveis Locals d’Ocupació que va assolir, l’any 2021, 31.486 insercions laborals, van atendre 100.406 demandants d’ocupació i van gestionar 18.683 ofertes de feina, amb una taxa d’inserció laboral que se situa així en un 22,2%.

Si s’analitza la comarca del Vallès Oriental continuen la llista: peons de les indústries manufactureres (5,86%), venedors de botigues i magatzems (3,55%), cambrers assalariats (3,06%), treballadors que tenen cura de les persones a domicili (2,89%), monitors d'activitats recreatives i d'entreteniment (2,17%), ajudants de cuina (1,91%) i cuiners assalariats (1,64%)

Pel que fa a la província de Barcelona, venedors de botigues i magatzems (4,55%), peons de les indústries manufactureres (3,73%), cambrers (3,52%) i ajudants de cuina (2,49%), treballadors d’ajuda a domicili (2,38%), monitors (2,14%) i  altres professionals del treball i l’educació social (2,05%) ocupen des de la posició quarta a la desena del  rànquing, que s’ha elaborat en el marc del projecte “XaloCompetències” que neix amb l’objectiu de proporcionar a la ciutadania informació rellevant i recursos sobre el mercat de treball i  conèixer així, un major ventall d’oportunitats laborals.

“XaloCompetències” és un recurs d’orientació per competències que aporta coneixement a les persones en procés de recerca o de millora de feina sobre les ocupacions i perfils competencials més demandats per les empreses de la província de Barcelona segons el Web d'Ofertes Xaloc de la Diputació de Barcelona. En concret, consta de tres eines: infografies de les deu ocupacions més demandes a la província de Barcelona i a les seves comarques, una guia sobre les competències clau, i unes fitxes ocupacionals per descobrir, a través d’elles, quins són els requisits i les competències sol·licitades en les diferents ocupacions.

La web de Xaloc, impulsada per la Diputació de Barcelona, gestiona diàriament més de 1.000 ofertes i va rebre, l’any passat, gairebé 4 milions de visitants únics i va registrar 10,1 milions de pàgines vistes. Actualment 138 Serveis Locals d’Ocupació utilitzen la Plataforma Telemàtica Xaloc (PTX), que donen cobertura a 246 municipis de la província de Barcelona.

En el procés de construcció del projecte s’ha comptat amb la col·laboració de vint-i-un Serveis Locals d’Ocupació de la Xarxa de Serveis Locals d’Ocupació (SLO) - Xarxa Xaloc, que han aportat el seu coneixement i experiència en els processos d’intermediació dels seus municipis d’actuació.

Augmenten un 18% de les insercions

Segons la diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor, «tot i la davallada socioeconòmica motivada per la crisi provocada per la COVID-19, els resultats d’activitat durant aquest període han registrat un augment del 17,8% de les insercions i un 7,5% la taxa d’inserció, respecte l’any 2020. Els SLO han mantingut un nivell d’atenció tant a les persones com a les empreses força intensiu ateses les circumstàncies, adaptant-se a les demandes d’un entorn canviant, fet que ha provocat la creació de nous mecanismes i canals d'atenció en un procés de transformació digital dels propis serveis».

Així mateix, en aquest període s’han atès des dels SLO 100.406 persones demandants d’ocupació, amb una variació interanual del 7,5% i s’ha mantingut el perfil de persones entre 30 i 49 anys com el més nombrós (45,4%). Els SLO han gestionat 18.683 ofertes de feina, i s’ha vist com el nombre d’ofertes en aquest període s’ha incrementat en un 29,1%.

Pel que fa a les empreses, des d’aquests dispositius locals s’han atès 15.345 empreses, amb un increment interanual del 6,9%, i continua sent el majoritari el sector serveis (74,7%), seguit de la indústria (18,2%), construcció (6,0%) i agricultura (1,2%). Les empreses de menys de 50 treballadors són les que tenen més relació amb aquests dispositius locals (83,2%).

Els Serveis Locals d'Ocupació (SLO), impulsats per la Diputació de Barcelona, són dispositius que els ajuntaments i altres ens locals posen al servei de la ciutadania per tal de millorar l'ocupabilitat de les persones que es troben en situació l'atur o que volen millorar la seva ocupabilitat i establir vincles amb les empreses per detectar-ne les necessitats i oferir-los assessorament especialitzat per cobrir els perfils professionals que requereixen. Actualment, els 148 Serveis Locals d’Ocupació que utilitzen la plataforma telemàtica Xaloc donen cobertura a un total de 265 municipis de la província de Barcelona.

 

Edicions locals