La PAH denuncia que la reforma de la Llei Mordassa continua amenaçant la protesta pacífica i la llibertat d'expressió

Membres del moviment per l'habitatge es manifestaven aquest diumenge a Mollet contra la reforma prevista pel govern del PSOE i Podemos

Societat

La PAH denuncia que la reforma de la Llei Mordassa continua amenaçant la protesta pacífica i la llibertat d'expressió
La PAH denuncia que la reforma de la Llei Mordassa continua amenaçant la protesta pacífica i la llibertat d'expressió

La PAH convocava diumenge una manifestació contra la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana (llei mordassa) que es preveu aprovar el 15 de febrer al Congrés. Segons el col·lectiu, la reforma no elimina els elements més lesius de la llei, que "continua amenaçant la protesta pacífica i la llibertat d'expressió".

Una quarantena de persones membres de la PAH Mollet i Baix Vallès, amb cartells amb la frase Ni llei mordassa ni mordassa maquillada, es van manifestar aquest diumenge a Mollet – i a una vintena més de ciutats de tot l'Estat– contra la reforma de la Llei Mordassa, una llei que va aprovar el govern del PP el 2015 i que "s'ha emprat de manera recurrent per desmobilitzar organitzacions, activistes, periodistes i ciutadania en general que es mobilitza en la defensa dels drets humans", expliquen des de la PAH.

Precisament, el moviment per l'habitatge és un dels que ha patit l'aplicació d'aquesta llei amb la imposició de multes, denúncies, identificacions i detencions. "Des de març de 2019, només a Catalunya, hem comptabilitzat fins a 364 multes al moviment per l'habitatge, 351 d'elles posades en desnonaments, que sumen un total de 206.141,00 €", asseguren.

La PAH es mostra contrària a la reforma proposada de la Llei Mordassa, que es preveu aprovar aquest dimarts a la Comissió d'Interior del Congrés, i que "ni el text de base, ni el paquet d'esmenes acordat entre PSOE i Unides Podemos, ofereixen una regulació suficient per garantir l'exercici dels drets fonamentals de la ciutadania”, entre els quals, la llibertat d'expressió, de reunió pacífica, el dret d'informació, o els drets de persones migrants i sol·licitants d'asil.

Entre els motius per no donar suport a la reforma hi ha el manteniment de la presumpció de veracitat dels funcionaris policials. "Aquest és l'aspecte més problemàtic de la llei, perquè dificulta extraordinàriament la possibilitat de defensar-se en recórrer una sanció, ja que, aportis el que aportis, la paraula de la policia val sempre més que la nostra i la dels nostres testimonis", expliquen des de la PAH.

També es mantenen les infraccions com la desobediència i la falta de respecte a agent de l'autoritat. "Són les més utilitzades per desmobilitzar la protesta i autèntics calaixos de sastre de l'arbitrarietat policial", diuen. Es mantenen, a més, infraccions que permeten sancionar amb entre 30.001 a 600.000 € organitzacions que protestin davant infraestructures crítiques (Congrés, Parlaments...); o la que sanciona el convocant de manifestació no comunicada i continuarà sent la policia qui determini, de manera arbitrària, qui convoca quan ningú convoca.

També es manté la que més afecta la PAH i al moviment per l'habitatge en general: l'obstrucció a l'actuació de comissió judicial, sent el funcionari qui haurà de decidir si parar un desnonament és una "obstrucció" o "un exercici de drets fonamentals".

A nivell local, la PAH considera que també existeix una Llei Mordassa emmascarada, amb l'aplicació en alguns casos de l'Ordenança sobre el soroll i les vibracions, de Mollet del Vallès, que "aprofiten l'article 33.3 per sancionar o amenaça de fer-ho, amb fins a 600 € de multa, per silenciar les mobilitzacions que incomoden de manera arbitrària", opinen. En aquest cas, fa uns mesos, l'Ajuntament obria un expedient sancionador a un dels portaveus de la plataforma Salvem el Calderí per fer ús de la megafonia.

Edicions locals