Els voluntaris per provar la vacuna contra la Covid a Mollet seran monitoritzats durant sis mesos
Els participants a l'assaig del vaccí d'Hidra han de ser majors de 16 anys i han d'haver rebut una o dues dosis de vacuna
Les persones que participin en l'assaig de la vacuna contra la Covid del laboratori català Hidra que es farà a l'Hospital de Mollet hauran de complir uns requisits determinats, com ser major de 16 anys i haver estat vacunat amb una o dues dosis. Durant sis mesos, es farà seguiment dels participants a l'assaig.
Com explica el doctor Jordi Calls, investigador principal de l'assaig a l'Hospital de Mollet, els voluntaris han de ser persones sanes majors de 16 anys. "Entenem com a persones sanes aquelles que no tenen cap malaltia greu. Les persones que pateixen patologies cròniques com poden ser sucre, o amb problemes de tensió, però que estan controlades també poden ser voluntàries", indica Calls.
Un altre dels requisits és que hagin rebut una o dues dosis de les vacunes ja autoritzades (Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna), Vaxevria (AstraZeneca), Janssen (Janssen) o combinades) com a mínim fa 3 mesos. També poden participar-hi aquelles que hagin passat la Covid però, com a mínim, un mes abans de l'assaig.
No hi podran participar aquells que ja s'hagin injectat la tercera dosi, ja que, precisament, aquest estudi vol confirmar que la immunització de reforç amb la vacuna d’Hipra pot ampliar la protecció en front les noves variants i perllongar l'efecte preventiu de la vacunació.
Administració i seguiment
El protocol de l'estudi planifica quatre visites per als voluntaris que entrin en l'assaig. En la primera, els professionals sanitaris elaboren un historial clínic, fan una exploració física i es fa una analítica de paràmetres rutinaris (sucre, colesterol...) i per determinar els testos immunitaris. "És important estudiar la situació basal, és a dir des de quina situació immunitària, d'anticossos, parteix l'individu", explica Calls. En aquesta primera visita, ja s'administra al voluntari la vacuna d'Hidra, que és d'una única dosi. Al cap de 15 dies es torna a fer una visita, en què es fa una segona analítica per determinar aspectes rutinaris i avaluar els canvis en el sistema immunitari. En aquesta segona trobada, els metges demanaran els efectes secundaris que s'hagin pogut patir. "Això es farà de manera molt detallada perquè precisament el que s'està avaluant amb aquest assaig és la seguretat de la vacuna", diu Calls. El protocol marca una tercera visita tres mesos després i una quarta i última sis mesos després. A les persones voluntàries se'ls hi farà un seguiment d’un any per avaluar la seguretat a llarg termini i la resposta immunitària.
L'hospital ha habilitat un espai al seu web perquè les persones interessades s'hi puguin inscriure.
Calls destaca la importància de vacunar-se i avança que "probablement necessitarem més revacunacions, com passa amb la grip. La gent s'ha d'anar mentalitzant", diu el doctor, qui assegura que "el millor tractament és la prevenció i les vacunes s'han demostrat molt efectives", conclou Calls.