Diverses entitats promouen un pla territorial per preservar el sòl agrari del Vallès

Els promotors recorden que en 40 anys s'ha perdut el 47% de sòl agrari als dos vallesos i reclamen iniciatives per aturar aquesta tendència

Societat, Economia

Diverses entitats promouen un pla territorial per preservar el sòl agrari del Vallès
Diverses entitats promouen un pla territorial per preservar el sòl agrari del Vallès

Diverses entitats vinculades a l'activitat agrària i a l'ordenació del territori –ADENC, Agrària del Vallès, Agroterritori, Unió de Pagesos i Viavallès, entre d'altres– impulsen la redacció d'un pla específic sectorial que permeti integrar els aspectes agraris, ambientals, socials i culturals de la plana del Vallès. "La singularitat de la bioregió del Vallès esdevé clau per fer més habitables els ecosistemes naturals i urbans que ens envolten i acullen", apunten.

Concretament, aquestes entitats impulsen la redacció d'un pla territorial sectorial agrari específic del Vallès per defensar les 19.000 hectàrees de sòl agrícola que encara queden als dos vallesos, "un patrimoni que s'ha de preservar i garantir per tenir una activitat agrària sostenible". Manel Cunill, de l'Agrària del Vallès, recorda que "els últims 40 anys hem perdut el 47% de la superfície agrària que hi havia al Vallès", i per això "presentem una iniciativa per evitar més pèrdua de sòl agrícola".

Per a Jordi Rosàs, d'Unió de Pagesos, es tracta de tenir "les eines que ens donin seguretat jurídica per poder desenvolupar l'activitat agrària davant el desenvolupament de plans urbanístics i d'infraestructures". Per això volen impulsar una diagnosi d'aquest espai que es tradueixi en una normativa que promogui el Govern per "garantir la protecció dels nostres espais agraris i naturals", insisteixen.

"Si no fos pels espais agraris que encara queden, el Vallès seria un gran continu urbà, i la nostra qualitat de vida seria molt diferent", diu Cunill, qui apunta que la ciutadania ha d'"entendre més el valor de l'espai natural i agrari", que també contribueix a la sobirania alimentària, al gaudi de la natura i a la conservació de la biodiversitat. "Un repte que passa per una cultura ambiental i rural que s'ha de socialitzar entre la comunitat", diuen.

Viabilitat de les explotacions agràries

La plataforma recorda que el 2010 el Govern català va aprovar el Pla territorial metropolità de Barcelona, on s'especificava el compromís legal d'impulsar un pla director urbanístic de la plana agroforestal del Vallès, avui encara pendent de desenvolupar. Per això ara promouen la redacció d'un pla territorial sectorial agrari específic i el reconeixement de l'agricultura periurbana per facilitar la viabilitat de les explotacions agràries, amb l'objectiu de garantir el dret a la sobirania alimentària de proximitat i saludable.

"La proposta d'aquest pla és una oportunitat de com ordenar el Vallès sense dependre de la tradicional priorització de la urbanització", apunten. Per això esperen que aquesta iniciativa esperoni les administracions públiques a materialitzar el pla territorial sectorial agrari específic del Vallès.

Edicions locals