Carme Forcadell: 'Moltes preses han comès delictes però primer han estat víctimes'

L'expresidenta del Parlament va presentar a Martorelles el llibre 'Escrivim el futur amb tinta lila'

Societat

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell i l'alcalde de Martorelles, Marc Candela
L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell i l'alcalde de Martorelles, Marc Candela

L'expresidenta del Parlament i una de les polítiques represaliades per l'1 d'Octubre, Carme Forcadell, va ser dimecres al celler de Carrencà per presentar el seu llibre Escrivim el futur amb tinta lila.

L'acte va aplegar una cinquantena d'assistents, els quals van poder escoltar en primera persona les vivències del seu pas per quatre presons: "Les històries totes són reals, els noms no. Són històries de vida molt complicades. Amb noies que han nascut a la presó i altres que han estat en una família desestructurada que venia de la delinqüència", deia la Carme, assegurant que mai s'hagués plantejat escriure aquest llibre si no hagués entrat a la presó.

 Per a Forcadell el punt d'inflexió per començar a escriure va ser copsar què hi havia en comú entre totes aquelles preses: "Havien comès delictes, però abans havien estat víctimes".  Un fet que segons l'expresidenta del Parlament va fer preguntar-se: "Si aquestes noies no haguessin estat víctimes, serien delinqüents? La resposta moltes vegades és no",   denunciava Forcadell.

En el llibre també té un protagonisme destacat el bolígraf de tinta lila amb el qual Forcadell escrivia i que li va servir d'excusa per introduir el significat del feminisme entre les preses i començar petites lluites pel canvi a dins la presó: "Vam aconseguir que les dones poguessin optar als treballs més remunerats, com el de cuiner, que sempre feien els homes".

Amb tot, Forcadell és optimista i espera que el seu pas per la presó serveixi per conscienciar la societat de la situació de les presons: "Hi ha moltes persones que no hi haurien de ser", lamentava.

Edicions locals