La Generalitat activa un avís preventiu per contaminació atmosfèrica al Baix Vallès

El nivell de partícules detectat per l'estació de Mollet aquest dimarts és superior als 50 μg/m³

Societat

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules en l’ambient atmosfèric als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, entre els quals Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir van ser superiors al valor de 50 μg/m³ en dues estacions de mesurament de la Zona de Protecció Especial. La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui, donat que es preveu que la situació d’estabilitat atmosfèrica persistirà i les condicions de dispersió no milloraran.

De fet, les dades d'avui de les estacions de control de la qualitat de l'aire de Granollers i Mollet registren nivells de 55 μg/m³ i de 57 μg/m³, respectivament. D’altra banda, els nivells a la resta de Catalunya són moderats i en alguns punts s’estan donant superacions del valor límit de 50 μg/m³.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

L’avís preventiu comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

 

Edicions locals