Petició perquè una sala de la Vinya porti el nom del mestre Baldomero

El Ball de Gitanes de Martorelles ho ha demanat al consistori, per homenatjar el mestre pel seu centenari

Cultura

Una de les ballades a la plaça El·líptica del passat diumenge 7 de novembre
Una de les ballades a la plaça El·líptica del passat diumenge 7 de novembre | Ball de Gitanes de Martorelles

El Ball de Gitanes de Martorelles continua celebrant el centenari del mestre de mestres, el mestre Baldomero Costa. L'entitat recentment va anunciar que demanarà que la Generalitat li atorgui la Creu de Sant Jordi a títol pòstum.

També van celebrar el passat 7 de novembre una jornada dedicada a ell, amb ball de les quatre colles de les gitanes martorellesenques i projeccions per recordar-lo, una trobada que l'associació organitzadora valora molt positivament. Alhora, estan elaborant un nou conte sobre la seva figura. Però si una acció –en cas de reeixir–podria quedar ben present al municipi seria incloure'l al nomenclàtor de Martorelles.

L'entitat ha demanat al consistori que la sala principal del futur centre cultural La Vinya porti el nom del Baldomero Costa. Aquesta petició, però, resta a l'espera que es debati amb l'oposició i es prengui una decisió.

Creu de Sant Jordi per al mestre

Pel que fa a la Creu de Sant Jordi, el dia 7 va arrencar la recollida de signatures de suport, que es presentarà a la Generalitat. Xavi Rovira, membre de l'entitat, explica que les signatures no seran determinants per a l'obtenció d'aquest títol pòstum, sinó que es valorarà la trajectòria d'aquest mestre que va ser "reconegut a la comarca" i que també va formar part del Ball de Gitanes de Santa Perpètua.

Del Baldomero, Rovira explica que "va ser el mestre que va transmetre l'estil i la manera de ballar que tenia Martorelles els anys 20 i 30 i ho va transmetre a les generacions següents, mantenint i augmentant la qualitat de les gitanes, la força del ball, el dinamisme del ball, el toc de les castanyoles...".

Edicions locals