Reconeixement internacional al projecte d'Hospital Verd de Mollet

La Fundació Sanitària Mollet rep el premi Plata en la categoria de Ashikaga-Nikken Excellence Award for Green Hospitals

Societat

Reconeixement internacional al projecte d'Hospital Verd de Mollet
Reconeixement internacional al projecte d'Hospital Verd de Mollet

El projecte de sostenibilitat mediambiental de l’Hospital de Mollet ha rebut el reconeixement internacional en el marc del 44è Congrés Internacional d’Hospitals que organitza la International Hospital Federation (IHF) i la Unió Catalana d’Hospitals (UCH).

La Fundació Sanitària Mollet ha guanyat el premi Plata en la categoria de Ashikaga-Nikken Excellence Award for Green Hospitals dels International Awards 2021 que s’han anunciat avui i que reconeix la tasca del centre en el seu projecte d'Hospital Verd.

Aquest guardó s’emmarca dins dels IHF Awards 2021 amb un comitè format per líders en l’àmbit de la salut a nivell mundial amb sis categories i més de 250 participants de 38 països diferents. La categoria dels Ashikaga-Nikken Excellence Award for Green Hospitals reconeix hospitals i organitzacions en l’àmbit de la salut que promouen iniciatives de sostenibilitat mediambiental en la qual han estat premiats també un centre de Canadà i un d’Alemanya.

La sostenibilitat en àmbits com l'energia, l'arquitectura i la gestió de residus són la clau d'aquest projecte, que l'Hospital de Mollet ha desenvolupat i que ha aconseguit resultats palpables en els darrers deu anys com la reducció del consum d’electricitat global en un 15%, de gas en un 13%, d’aigua en un 18% i les emissions de CO2 en un 71%, malgrat s'ha duplicat l'activitat.

“L’objectiu de l’FSM és aconseguir que pròximament la nostra petjada de carboni sigui del 0%. La cultura verda ha de formar part de l’estratègia i impregnar l’estructura i els processos”, explica Jaume Duran, director general de la Fundació Sanitària Mollet.

Elements de sostenibilitat

Entre els projectes com a Hospital Verd destaquen la instal·lació de 1.368 plaques fotovoltaiques a la coberta de l’hospital que proporcionen el 12,5% del total de l’energia que consumeix l’hospital i permet un estalvi de 120 tones de CO2 equivalent a plantar un arbre cada dia.

L'arquitectura amb els patis de llums que proporcionen llum natural a tot el centre, el sostre radiant i les cobertes sostenibles que permeten l’aïllament tèrmic i el control acústic, i l’energia geotèrmica a través de 148 pous de 146 metres de profunditat, són elements que redueixen el consum energètic d’il·luminació en un 40% i el consum energètic de climatització en un 30%.

A més, el projecte de reciclatge i gestió de residus que du a terme el centre ha permès en 10 anys passar de 9 a 29 tipus de residus que se segreguen i gestionen.

Salut i canvi climàtic

Segons la World Health Organization els factors mediambientals són un dels determinants clau de la salut pels propers anys. Entre 2030 i 2050, es preveu que el canvi climàtic sigui la causa del voltant de 250.000 morts en tot el món per factors com malnutrició, malària o cops de calor, entre d’altres.

Durant el debat previ en què ha participat el Dr. Jaume Duran amb referents internacionals com el Dr. Nick Watts, Chief Sustainability Officer del NHS of England, s’ha definit el canvi climàtic com una de les possibles majors amenaces per la salut pública de la nostra generació i com les institucions sanitàries han de liderar el camí per abordar aquesta crisi i reduir la seva pròpia petjada de carboni en el medi ambient.

“La responsabilitat de les organitzacions sanitàries davant del canvi climàtic té dues cares. La primera és com fer front a l’impacte sobre la salut de la ciutadania i la segona és com reduir la nostra pròpia petjada de carboni en el nostre entorn”, ha explicat durant el debat el Dr. Jaume Duran. "La sostenibilitat mediambiental ha de ser una aspiració ètica dels nous lideratges", afegeix. 

Edicions locals