Festival per celebrar el centenari del mestre Baldomero, 'el Cruyff de les gitanes'

El Ball de Gitanes de Martorelles recollirà signatures per demanar la Creu de Sant Jordi a títol pòstum per al mestre

Cultura

El Ball de Gitanes de Martorelles commemora aquest diumenge a la tarda a la plaça El·líptica el centenari del Baldomero Costa amb un festival que aplegarà balls de les quatre colles de l'entitat i projeccions per donar a conèixer el mestre.

Tot plegat arrencarà de 17 h a 18 h, en una hora en què els assistents podran gaudir d'un refrigeri i es podran fer fotos amb una imatge a mida real del mateix Baldomero.

A més, la colla gitanera també engegarà la recollida de signatures per demanar l'atorgament de la Creu de Sant Jordi a títol pòstum.

Serà a les 18 h quan arrenqui el festival. "La intenció és fer un recordatori i explicar qui era i quin era el seu estil", explica en Pere Truyols, membre de la junta i mestre de la colla de grans de l'entitat, qui també avança que "s'aniran intercalant les ballades de les quatre colles amb vídeos sobre el mestre". Hi assistiran les netes del Baldomero Costa i la seva filla tocarà el piano en diverses peces que es ballaran en directe.

En aquest sentit, l'objectiu és "que la gent que vingui descobreixi la figura del Baldomero, ja que va morir els anys 90 i hi ha gent jove que no l'ha conegut".

Sobre el "mestre de mestres", Truyols el defineix com "el mestre més important que hem tingut al Ball de Gitanes de Martorelles", però també hi reitera un símil futbolístic: "És el Johan Cruyff del Ball de Gitanes". Sobretot fa aquest paral·lelisme destacant "tot el que va significar per a les gitanes de Martorelles i del Vallès" i el seu estil propi que encara avui és ben present a la colla.

Segons Truyols, l'estil del Baldomero "és molt tècnic i molt enèrgic, amb un perfeccionament de les castanyoles". De fet, assegura que les castanyoles eren una obsessió seva i volia que "si eren vint personers tocant-ne, sonessin com una sola castanyola".

Per assistir-hi, cal reservar l'entrada –gratuïta– a martorelles.cat/entrades, i cal apuntar que, en cas de pluja, s'ajornarà el festival per al 14 de novembre.

Edicions locals