Feminisme, sostenibilitat i mobilitat, al mural d'Ypso i SinPrisas de l'avinguda Piera

Els dos artistes, veïns de Martorelles i Sant Fost respectivament, han encarnat en l'abella els tres conceptes encarregats per l'Ajuntament

Cultura

Feminisme, sostenibilitat i mobilitat, al mural d'Ypso i SinPrisas de l'avinguda Piera
Feminisme, sostenibilitat i mobilitat, al mural d'Ypso i SinPrisas de l'avinguda Piera | S.C.

Sergio Carrillo

Els tatuadors i grafiters Toni González Ypso i Carlos Pérez SinPrisas, han pintat aquest juliol un mural en una de les parades de bus de l'avinguda d'en Piera, per encàrrec de l'Ajuntament.

El diàleg entre els dos artistes –veïns de Martorelles i Sant Fost, respectivament– i el consistori va arrencar arran de la pandèmia. "Quan vam sortir de la quarantena vam adonar-nos que volíem fer coses al poble i que hi havia poc moviment artístic", explica Ypso. La petició dels artistes era trobar murs on tinguessin els permisos i la llibertat per desenvolupar la seva obra. "És part del nostre treball de recerca, són experiments que fem", diu Ypso. "L'Ajuntament ens va dir que tenien un mur com a objectiu –aquest de l'avinguda d'en Piera– que volien reformar, pintar i intervenir-lo", explica SinPrisas.

Concretament, el consistori volia que expressés tres conceptes: feminisme, sostenibilitat i mobilitat; aquest darrer terme, molt vinculat a l'espai que ocupa, una parada d'autobusos. L'element que van trobar que reunia els tres valors requerits pel consistori són les abelles. Pel que fa al feminisme, "tot el rusc és mogut principalment pel treball de les femelles. Qui fan la feina de pol·linitzar i dur a terme el rusc són les obreres", assenyala SinPrisas. La sostenibilitat o el medi ambient ja queda reflectit amb l'animal, qui "fa una feina per a la natura quan pol·linitzen". El santfostenc també explica que "les abelles han de moure's dia a dia fins a 30 quilòmetres per recollir el seu pol·len, i això és un bon símil del que és una parada d'autobús, on la gent es desplaça lluny de casa seva per anar a treballar".

Els creadors van estar cinc dies pintant l'obra. Gairebé una setmana en què van anar rebent bons feedbacks per part dels veïns, la majoria dels quals hi passaven per la carretera amb el cotxe. "L'espai és un lloc de pas, que en cotxe es veu molt ràpidament i només tens temps de veure-hi colors i formes, que ja era el que volíem; però si t'hi pares, pots estar-t'hi una estona i trobaràs una historieta per veure-la tranquil·lament, tant per als grans com per als petits", diu el martorellesenc.

El mural de l'avinguda d'en Piera | Ypso i SinPrisas

Can Sunyer, un espai per pintar

Tots dos voldrien mantenir el diàleg amb l'Ajuntament per aconseguir més murs on pintar. De fet, tenen diversos murs localitzats que creuen que es podrien oferir perquè els artistes hi aboquessin les seves obres. Un espai que els hi agradaria aprofitar artísticament és el nou casal de Can Sunyer. "És un mur que té molt bones condicions i està en un bon lloc, però està pintat de gris", diu SinPrisas.

Ypso també creu que "Can Sunyer té un format de murs que és perfecte tant per fer una producció global de l'espai, com per convidar artistes i cedir-hi els espais; són façanes que inclús cada any es podrien renovar. És un punt de reunió que ja és bonic, però si a sobre li posem el punt artístic de galeria... Nosaltres hem pintat en altres pobles i fer-ho aquí seria una manera de portar gent a Martorelles. Hi ha gent que va a veure pobles perquè tenen façanes pintades per uns o altres artistes i és una excusa per passar-hi el dia".

Edicions locals