'És molt difícil que una ciutat amb un sistema del verd urbà ben gestionat estigui contaminada'

El catedràtic d'Ecologia Manuel Enrique Figueroa Clemente dirigirà un estudi sobre el verd urbà de la ciutat

Societat

Xavier Buzón, Josep Monràs, Enrique Figueroa, Mireia Dionisio i Raúl Broto
Xavier Buzón, Josep Monràs, Enrique Figueroa, Mireia Dionisio i Raúl Broto

Mollet del VallèsSergio Carrillo

L'Ajuntament de Mollet ha signat un acord de col·laboració amb Manuel Enrique Figueroa Clemente, catedràtic d’Ecologia i director de l'Oficina de Sostenibilitat de la Universitat de Sevilla, perquè dirigeixi un estudi sobre el verd urbà de la ciutat i sobre la captació dels contaminants per part d'aquest arbrat.

Enrique Figueroa, qui ha visitat Mollet aquest dimarts, ha explicat que l'objectiu de la tasca encomanada és "quantificar el verd urbà de Mollet i fer un estudi sobre com contribueix al benestar de la ciutat".

Vinculat a la contaminació, apuntava que és essencial que els municipis comptin amb un pla estratègic de lluita contra el canvi climàtic, "i una de les qüestions importants és saber com la vegetació redueix la quantitat CO₂ de l'atmosfera de la ciutat". Dit d'una altra manera, aquest estudi pretén detectar "com podem fer que la vegetació urbana segresti cada vegada més carboni per contribuir a reduir el canvi climàtic".

Figueroa també ha destacat que no es tracta només d'una qüestió de quantitat, sinó que és molt important quina cura se'n té de l'arbrat existent: "Un arbre mal gestionat és un arbre que funciona malament, i si funciona malament no tindrà la funció que teòricament té. Si un arbre està mal podat o massa podat, funciona pitjor".

El catedràtic en ecologista també ha comentat que la contaminació provocada per les infraestructures de mobilitat que envolten la ciutat i per la mateixa mobilitat motoritzada interna, es pot reduir àmpliament amb una bona gestió dels elements naturals de l'interior de la ciutat. "Si un ens urbà està a prop de focus d'emissió de contaminació, pot veure's afectat. Però una realitat inqüestionable és que una ciutat amb un sistema de verd divers, extens i ben gestionat és molt difícil que estigui contaminada".

El verd urbà, com a element de salut

Al seu torn, l'alcalde, Josep Monràs, ha reiterat la importància del ver urbà com un element de salut: "Algunes persones veien els parcs públics com un element estètic i de relació social, però també exerceixen un element de salut sobre les persones i l'entorn".

"Aquest serà un estudi molt interessant i pioner", ha dit el batlle, qui ha explicat que permetrà "analitzar quina funció estan fent els espais verds en la captació de contaminants del nostre aire".

Les dades que s'extraguin de l'anàlisi serviran per donar eines al consistori a l'hora de planificar les accions en aquest àmbit. Si, segons l'estudi, hi ha elements a millorar, el pressupost municipal de l'any vinent podria incloure'n les noves actuacions, segons ha comentat Monràs.

Edicions locals