Renfe vol tancar el pas entre andanes de l'estació de Mollet-Sant Fost i obligar els usuaris en cadira de rodes a baixar a Montmeló

Davant d'aquest anunci, l'Ajuntament reclama a Rodalies alternatives per als viatgers amb dificultats de mobilitat

Societat

| Àlex Recolons / ACN

Renfe vol tancar el pas entre andanes a l'estació de Mollet-Sant Fost, encara que l'estació no estigui adaptada per a usuaris amb mobilitat reduïda. El tancament d'aquest pas suposarà, per exemple, que els usuaris amb dificultats de mobilitat hagin d'allargar el seu trajecte en sentit nord, fins a l'estació de Montmeló i agafar un altre tren per tornar a Mollet i poder sortir de l'estació sense travessar el pas entre andanes.

La mesura s'aplicarà aquest mes de març en compliment del Reial Decret 929/2020 del 27 d'octubre sobre seguretat operacional i interoperabilitat ferroviàries. Així, aquests passos seran només d’ús exclusiu per l’activitat ferroviària o dels serveis d’emergència si fos necessari.

"Està prohibit l'ús dels passos entre andanes a estacions amb una alta circulació que disposen de passos superiors o inferiors. Ara, arran del Reial Decret, a més a més de senyalitzar-los, s'hauran de tancar", ha explicat el portaveu de Renfe, Antonio Carmona qui ha reiterat que "el pas ja estava prohibit, no fem altra cosa que aplicar la llei".

Carmona recorda que és una qüestió de seguretat, ja que aquesta via Adif la considera d'alt risc per la quantitat de combois que hi circulen: "A banda dels trens de Rodalies, l'R2 i R8 que tenen parada a l'estació de Mollet-Sant Fost, també hi circulen trens de mercaderies i altres combois, com l'R11, sense parada a l'estació", subratlla Carmona.

Davant l’obligatorietat de l’aplicació d’aquesta normativa, Renfe ha indicat que reforçarà el personal d’informació i atenció al client en aquestes estacions per encaminar els viatgers que per problemes de mobilitat no puguin utilitzar el pas inferior entre andanes. A aquests clients se’ls indicarà a quina estació han de desplaçar-se per poder fer el seu viatge.

Carta conjunta de Mollet, Sant Feliu i Molins de Rei

Davant de l'anunci de Renfe, l'Ajuntament de Mollet, conjuntament amb el de Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei han enviat una carta a l'operador ferroviari demanant alternatives a la supressió dels passos entre andanes de les estacions de les seves ciutats.

Els ajuntaments insten a Renfe a "trobar una solució per evitar desplaçaments addicionals que afectaran principalment les persones usuàries més vulnerables, i en especial a les persones amb mobilitat reduïda; a causa de les situacions específiques i transitòries en què es troben les estacions d’aquests tres municipis".
 
La carta demana la moratòria de l’aplicació del Reial Decret 929/2020 que estableix la supressió dels passos entre andanes, i una reunió on poder valorar solucions immediates i definitives davant d’aquesta situació.
 
En aquest sentit, l'alcalde de Mollet, Josep Monràs ha assegurat que: “És imprescindible que es tornin a licitar i comencin les obres d’accessibilitat de l'estació de Mollet com més aviat millor.” I ha afegit: “Aquesta directiva té una bona voluntat que comparteixo, però la realitat és que ara mateix provoca un greuge als i les usuàries amb mobilitat reduïda i per això és vital que les obres d’accessibilitat de l’estació de Mollet, una estació per la qual passen més de 10.000 persones al dia, siguin una realitat aviat.”

Per la seva banda, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès també ha fet públic el seu malestar a les xarxes socials: "Estem cansats d'esperar i contrariats per la tardança del començament de les obres per fer accessible l'estació Mollet-Sant Fost", han manifestat a través del Twitter.

Aquesta no és la primera vegada que la Plataforma expressa el seu malestar. Fa poc més d'un any, els seus membres juntament amb l'Associació de Disminuïts Físics i Sensorials de Mollet es concentraven a l'andana de l'estació per reclamar millores d'accés a les vies.

Edicions locals