Jordi Turull podrà fer campanya, gràcies a la ratificació del tercer grau

Està previst que surti aquest divendres, just el primer dia oficial de campanya electoral, en la qual hi podria participar

Política

| ACN / senyal Suprem

ACN

La Conselleria de Justícia va ratificar dijous el tercer grau penitenciari que fa dues setmanes les juntes de tractament van proposar per als líders independentistes empresonats, entre els quals hi ha el paretà Jordi Turull.

Les resolucions ja estan notificades i està previst que surtin dels centres aquest divendres, just el primer dia oficial de campanya electoral, en la qual podrien participar, ja que la Generalitat recorda que conserven el dret de manifestació i participació política.

El juliol passat Justícia ja va concedir-los el tercer grau, però la fiscalia hi va recórrer en contra. Tot i que els jutjats de vigilància penitenciària van avalar el tercer grau, el posterior recurs del ministeri fiscal al Suprem va fer que el jutjat responsable de la presó de Lledoners suspengués immediatament la semillibertat. En canvi, Forcadell i Dolors Bassa van poder seguir en tercer grau fins que el desembre passat el Suprem va tombar-lo definitivament. Ara podria succeir el mateix.

El tercer grau pot tenir diverses aplicacions, però el més habitual és que els interns dormin al centre de dilluns a dijous i poden dormir a casa de divendres a diumenge. Durant el dia poden fer una activitat laboral o de voluntariat. A més, amb tercer grau i una quarta part de la pena complerta, poden accedir a més permisos, amb un màxim de 48 dies a l’any i un màxim de set dies consecutius. Es concedeixen de menys a més dies, en funció de l’evolució, i els concedeix el Servei de Medi Obert de la Conselleria. Ara cada presó decidirà si els interns segueixen dormint al mateix centre o ho fan en centres oberts.

Les resolucions tenen en compte que, des de l’anterior proposta de tercer grau, han complert mig any més de pena. Amb aquests sis mesos, tots se situen al voltant dels tres anys interns als centres penitenciaris i, a més, han complert o compliran la quarta part de la pena en els 14 dies vinents. El Servei de Classificació considera que es tracta d’un temps suficient per a la confirmació d’una evolució positiva, d’acord amb l’article 104.3 del Reglament penitenciari (RP). En aquest sentit, subratlla que tots han tingut accés al règim de vida en 100.2 i en tercer grau, sense incidents, amb ple compromís amb la tasca encomanada i amb una valoració positiva, tant per al procés de reinserció sociolaboral com per al manteniment del vincle familiar.

El Servei de Classificació coincideix a destacar la participació en activitats de raonament, judici crític i resolució de conflictes; la màxima col·laboració, tant amb la resta d’interns com amb els professionals dels equipaments penitenciaris; així com l’absència d’incompliments judicials i d’expedients disciplinaris.

Edicions locals