La Covid, un nou company de viatge el 2020

Des de l'inici de la pandèmia, Salut ha comptabilitzat gairebé 7.000 casos positius de coronavirus al Baix Vallès

Societat

La Covid, un nou company de viatge el 2020
La Covid, un nou company de viatge el 2020

El 10 de març, el Departament de Salut de la Generalitat donava a conèixer el primer cas de Covid-19 al Baix Vallès, un home de 77 anys usuari del Casal Cultural de Mollet. Aquell va ser el primer dels milers de casos que els municipis baixvallesans han acumulat d'aleshores ençà i que, en alguns moments, han tingut els serveis sanitaris, tant els hospitalaris com la primària, en situacions de tensió extrema. En total, fins a mitjans de desembre, Salut registrava 6.881 casos acumulats al Baix Vallès, gairebé la meitat dels quals concentrats a Mollet, un dels territoris que ha registrat taxes d'incidència per sobre de la mitjana catalana.

Serveis sanitaris saturats

L'elevat número de casos al territori ha estat una de les causes per la qual, en alguns moments de pic de contagis, el centre molletà ha viscut moments de gran complexitat, tot i la reorganització tant d'espais com de personal previstos al pla de contingència. I és que, ja a mitjans de març, i davant la previsió d'increment de contagis, la Fundació Sanitària de Mollet prenia una sèrie de mesures per poder atendre els malalts per coronavirus. Es van preveure diferents espais que van suposar duplicar el 100% de la capacitat dels llits ordinaris d'un mes de març o abril normal, es va ocupar la maternitat –que actualment torna a estar derivada a Granollers– i es va reconvertir l'hospital de dia mèdic en un hospital ordinari, amb llits en comptes de sillons, amb gasos i atenció mèdica de primer nivell. També es van ocupar espais d'ambulatoris i consultes així com el 100% de la tercera planta del sociosanitari.

En total, Salut ha registrat al Baix Vallès 344 ingressos a l'UCI i l'Hospital de Mollet ha comptabilitzat gairebé 900 altes d'hospitalització per Covid. La cara: el pla de contingència ha permès atendre les diverses onades de contagis; la creu: les suspensions de cirurgies, proves ambulatòries i visites per poder fer front al virus han provocat un augment de les llistes d'espera tant a l'Hospital com als CAP, una situació que trigarà en normalitzar-se.

Preocupació a les residències

Les residències de gent gran han estat un dels focus de contagis més preocupants durant la pandèmia, per l'alta vulnerabilitat dels avis i àvies davant el virus. Al Baix Vallès, el coronavirus ha deixat una dada preocupant. Gairebé la meitat de les 333 defuncions comptabilitzades per Salut al Baix Vallès des de l'1 de març fins al 17 de desembre s'han registrat a residències, en concret 159 casos.

De fet, algunes de les residències del territori han estat al punt de mira de la Fiscalia pel notable nombre de morts. És el cas de les residències públiques Santa Rosa de Mollet i Pedra Serrada de Parets i la privada Les Masies de Mollet, que, entre les tres, van superar els 40 morts al principi de la pandèmia. Amb tot, la Fiscalia ha arxivat les diligències en tots tres casos.

Preocupació a les residències

Durant aquests mesos, els ambulatoris han suportat el pes de la detecció de la malaltia, amb la realització de les proves diagnòstiques com les proves PCR i, més recentment, els test d'antigen. Al Baix Vallès, fins al 17 de desembre, s'han dut a terme unes 88.000 proves: 71.379 PCR i 16.670 test d'antigen. De les proves realitzades, un 7,36% han estat positives. Després de l'estiu, Salut va organitzar alguns cribratges massius al Baix Vallès per intentar reduir la propagació del virus. En concret a Mollet i la Llagosta. A Mollet, de les 6.926 proves fetes, es van comptabilitzar 98 positius per Covid-19 (1,4% del total), i a la Llagosta, les proves d'antigen realitzades van ser 3.671, de les quals 7 van donar positiu (0,19%).

 

Edicions locals