Els béns patrimonials de Martorelles, més accessibles

La Diputació ha posat en marxa una nova plataforma digital dels mapes de patrimoni cultural de 185 poblacions

Cultura

Resseguir pam a pam el territori de Martorelles per descobrir-ne els principals elements del patrimoni cultural i natural del municipi serà des d’ara una tasca molt més accessible gràcies a la nova plataforma digital dels Mapes de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

El portal web patrimonicultural.diba.cat reuneix 42.643 elements inventariats municipi a municipi en col·laboració amb prop de dos-cents consistoris, entre ells el de Martorelles. Actualment hi ha 185 poblacions de la província on ja s’ha realitzat el Mapa del Patrimoni Cultural i n’hi ha una vintena més en diferents processos de realització. Una tasca que des de fa més de 21 anys desenvolupen els tècnics de l’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) en col·laboració amb tècnics externs i persones de cada municipi que hi aporten els seus coneixements fruit de la recerca en el territori.

El  Mapa del Patrimoni Cultural té per objecte recollir dades del patrimoni cultural i natural d’un municipi i la seva valoració, permetent així que l’Ajuntament estableixi mesures per garantir la seva protecció i conservació. A Martorelles fa temps que formen part d'aquest catàleg, una eina que segons la regidora de Turisme, Anna Nogueres:  "ens permet donar a conèixer no només el patrimoni material, sinó també l'immaterial, algunes tradicions arrelades al municipi com el pessebre vivent" i els ha servit d'inspiració en l'activitat Rutes de Martorelles creada durant el confinament.

El patrimoni martorellesenc

En aquesta plataforma s'inclouen 76 elements del patrimoni cultural de Martorelles, dividits en cinc categories - immoble, moble, immaterial, natural i documental-. Entre aquests destaquen manifestacions festives com els armats; tècniques artesanals com les cireres de Martorelles o les piles de blat de moro; danses com el ball de gitanes, i el conjunt arquitectònic de Carrencà, així com la font i el safareig de Can Camp, el Molí de Lloberons i el lledoner de Can Puig.

Edicions locals