​​​​​​​El Consell d'Alcaldes del Vallès Oriental explica els protocols per la reobertura d'escoles

La Generalitat ha fet un pas més i el control de temperatura dels alumnes i membres de l'escola es farà cada dia a l'entrada dels centres

Societat

Aquesta tarda s'ha convocat el Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental extraordinari per informar sobre els protocols a seguir per alumnes, professionals educatius i famílies sobre la tornada al curs escolar i la gestió de casos Covid-19 a les escoles. 
 

"La situació preocupa, sobretot a Granollers, Canovelles i les Franqueses. No hi ha colors polítics, anem tots cap a la mateixa i única direcció". El 70% dels nous contagis vénen de l'activitat social dels adults i els menors són poc transmissors i si es contagien, són casos lleus, per tant, les escoles són segures", ha afirmat Francesc Colomé, alcalde de les Franqueses i president del Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Del protocol sanitari per les escoles, destaca, entre altres, el fet que ha passat de ser recomanable a ser obligatori que es faci diàriament el control de temperatura dels alumnes, docents i membres de l'escola abans d'entrar als centres.

Juli Fernàndez, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Barcelona, i Anna Aran, gerent de la Regió Sanitària de Barcelona del CatSalut, han volgut emfatitzar que "en aquesta darrera setmana d'agost, hem volgut compartir amb el Consell Comarcal els protocols sanitaris i demostrar que estem preparats per iniciar aquest nou curs escolar. No ens hem de relaxar en els nostres àmbits de confiança, si limitem els contactes, limitem la transmissió. Estem preparats per reprendre l'activitat escolar i tornar a la feina si prenem les mesures adequades".

En aquest sentit, la Secretaria General del Departament d'Ensenyament, Núria Cuenca, ha especificat que s'han establert "plans concrets i personalitzats per a cada centre educatiu. Es faran grups de convivència més reduïts i constant rentat de mans. Hem de ser molt conscients que els menors s'infecten poc i són poc transmissors del virus, per tant, les escoles no són un focus de contagi de la Covid-19. Són segures i si hi ha algun tipus de contagi a les escoles, vindrà de fora, de la comunitat adulta del territori de cada centre. Si els adults som responsables i tenim autocontrol, farem més viable el curs escolar".

"Les escoles no poden tornar a tancar, són essencials per al nostre progrés social i per garantir l'equitat i la cohesió social. Hem de garantir que les escoles no tanquin, sigui quina sigui l'evolució i la situació actual de la pandèmia. Si els adults ens relaxem amb les nostres mesures sanitàries, seran els infants els que veuran afectades les seves activitats educatives. Hem de posar el millor de nosaltres per assegurar la màxima normalitat en la convivència escolar. El futur de la nostra societat depèn de què puguem mantenir les escoles obertes", ha recalcat Cuenca.

Especificació del protocol d'actuació quan es presenti un positiu dins un centre educatiu

"Qualsevol alumne o professional que presenti algun tipus de símptomes a les escoles, se l'aïllarà i s'avisarà a famílies per fer-li una exploració clínica. Si la valoració indica que els símptomes són sospitosos de Covid-19 i cal fer la prova PCR, el protocol s'activarà per avisar els gestors de rastrejos. Un cop conegut en 24 h el resultat del test, s'activen els protocols d'actuació si surt positiu i es donaran mesures específiques al centre. Per fer-ne un seguiment diari, tindrem l'aplicació Traçacovid-19. Si hi ha un positiu, el seu grup estable de l'escola també s'aïllarà durant 14 dies de manera preventiva. I aquestes indicacions també s'activen si algun nen no acut a l'escola pels mateixos motius", ha concretat Cuenca.

En vers a la formació, la Secretaria General d'Ensenyament ha explicat que "es farà de manera territorial, prenent l'aprenentatge amb la formació feta als professionals dels Casals d'Estiu a través de la plataforma Moodle. Els directors dels centres o responsables específics faran aquesta formació entre els dies 7 i 10 de setembre per interioritzar el protocol als professionals abans que comenci el curs escolar".

Reorganització d'espais i atendre els alumnes que siguin més vulnerables davant un contagi

"La reorganització dels espais de cada centre facilita que els centres puguin dur a terme la seva activitat diària de manera més fàcil dins el centre que no pas complementar-se amb algun espai fora de les instal·lacions del centre. Si algun centre en concret ho necessites, s'habilitaria algun espai més que estigui a prop del centre", ha reivindicat Núria Cuenca.

Respecte als alumnes més vulnerables davant el virus, la Secretaria General d'Ensenyament ha expressat que"els equips de pediatria de l'atenció primària municipal valoraran conjuntament amb els pares i els centres si hi ha algun alumne amb necessitats especials respecte als protocols vigents per a totes les persones que acudeixin al centre educatiu i personalitzar les actuacions per a cada cas específic".

Diferenciació de mesures segons les edats dels alumnes i què passarà amb els alumnes que es contagiïn durant el curs escolar

"A secundària, a partir dels 12 anys, tots els alumnes hauran de portar la mascareta dins de classe malgrat estar amb un grup estable per tallar les possibles transmissions dins un grup d'edat que es comporta socialment de manera molt semblant als adults. Per tant, a l'escola també aprendran pautes d'autoprotecció que podran traslladar fora dels centres", ha confirmat Cuenca.

"Per als alumnes que s'hagin d'aïllar a casa durant el curs escolar presencial, tenim preparat un pla docent digital perquè puguin seguir el curs de manera telemàtica la formació durant aquests 14 dies per fer un seguiment i continuïtat del seu aprenentatge a partir de 3r d'E.S.O. Els facilitaríem el material digital tant als alumnes com als docents", concreta la Secretaria General d'Ensenyament.

 

 

 

 

Edicions locals