Cada baixvallesà va generar gairebé mitja tona d'escombraries l'any passat

Els baixvallesans van fer recollida selectiva del 40% dels residus que van generar el 2019

Societat

| Laura Carrillo

El 40% dels residus que es van generar als municipis baixvallesans l'any passat es van recollir de manera selectiva, segons les dades de l'Agència de Residus de Catalunya. Al dia, la mitjana d'escombraries que produeix un veí del Baix Vallès és d'1,19 quilos, 436 quilos a l'any.

Tot i que la majoria de poblacions van registrar un lleuger augment del reciclatge respecte a l'any anterior –excepte en el cas de Parets en què la part de selectiva va recular tímidament– la major part continuen amb percentatges que no superen el 50% de recollida selectiva dels residus municipals. De fet, la fracció de resta o rebuig –on van a parar les escombraries no destriades– continua sent la més gran a tots els municipis excepte a Martorelles i Santa Maria de Martorelles, on hi ha implantat el sistema de recollida porta a porta. A la resta de poblacions, la fracció de rebuig supera el 50%, amb la Llagosta i Sant Fost encapçalant el rànquing dels pobles que menys reciclen, amb un 72,36% i un 68,21% del total de les escombraries sense seleccionar.

La recollida selectiva ha anat incrementant-se en els últims anys, tot i que a un ritme més lent del que voldrien les administracions. Respecte a fa cinc anys, la selecció de residus al Baix Vallès s'ha incrementat en 4 punts, ja que el 2014 el percentatge se situava en el 36%. En general, l'augment s'ha registrat en la majoria de fraccions de residus domèstics –vidre, paper i cartró i envasos lleugers– tot i que hi ha alguns casos en què les tones de matèria orgànica seleccionada s'han reduït respecte a fa cinc anys (vegeu quadre).

La quantitat de residus municipals generats el 2019 a l’àmbit del Consorci de Residus del Vallès Oriental va ser de 194.170,82 tones, un 1% menys que l’any anterior. El 2019, cada baixvallesà  va generar 436 quilos de residus a l'any el que suposa 1,19 quilos al dia. El municipi que genera més residus per habitant és Sant Fost amb 576 quilos per habitant anuals. La generació de residus domèstics per càpita també ha baixat un 2,25% i s’ha situat en 1,30 kg/habitant/dia, per sota de la mitjana de Catalunya del darrer any que va ser d’1,44 kg per habitant i dia.  

Edicions locals