Els ajuntaments podran fer servir part del seu romanent si el cedeixen al govern de l'Estat

El president Torra proposa que els ajuntaments catalans no transfereixin el superàvit a Madrid

Política, Economia

Els ajuntaments podran fer servir part del seu romanent si el cedeixen al govern de l'Estat
Els ajuntaments podran fer servir part del seu romanent si el cedeixen al govern de l'Estat

ACN

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha aprovat la proposta del Ministeri d'Hisenda perquè els ajuntaments puguin utilitzar part del superàvit per afrontar els efectes de la pandèmia del coronavirus. La condició, però, és que els consistoris cedeixin aquests diners al govern de l'Estat.

D'aquesta manera, els ajuntaments que cedeixin els seus romanents a l'Estat podran utilitzar, entre el 2020 i el 2021, com a mínim el 35% dels fons aportats. En total, es tractaria de 5.000 milions d'euros dels 14.000 acumulats. Aquest any se'n tornaria el 40%, és a dir 2.000 MEUR, i l'any que ve la resta, 3.000 MEUR. La quantitat restant es tornarà en un termini de deu anys a partir del 2022.

L'acord contempla que les entitats locals constitueixin voluntàriament un préstec a favor de l'Administració General de l'Estat pel total dels seus romanents de tresoreria. Ho podran fer fins al 15 de setembre. Els ajuntaments ho hauran de destinar a inversions "financerament sostenibles" en tres àrees prioritàries: Agenda urbana i mobilitat sostenible, cures de proximitat i cultura.

L'acord també contempla crear un fons extraordinari de 275 MEUR amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat per compensar el dèficit del transport de competència municipal. També estableix que no s'exigirà el compliment de la regla de despesa per a les entitats locals durant el 2020.
 
L'acord es va aprovar en la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies dilluns per un estret marge i només amb els vots a favor del PSOE, amb dotze vots a favor, dotze en contra i una abstenció. L'abstenció del grup municipalista Esquerra Unida-Podem-Comuns generava un empat, que es decantava pel sí amb el vot de qualitat del president de la FEMP, el socialista alcalde de Vigo, Abel Caballero.

Caballero defensava l'acord amb el govern espanyol és "molt positiu per a les entitats locals" i argumentav que no hi ha un sistema alternatiu per poder utilitzar els romanents. Ho podran fer els ajuntaments que en tinguin i compleixin amb l'equilibri pressupostari al tancament d'aquest exercici. "L'única forma és que els agafi l'Estat i ens els torni lliures de dèficit perquè hi ha la llei d'estabilitat recordava que aquesta llei va ser introduïda pel govern del PP de Mariano Rajoy.

Caballero defensava que era necessari aprovar-ho ja perquè es pugui portar al Consell de Ministres i es pugui activar l'acord a temps. El president de la FEMP deia que han negociat "fins a l'últim minut" amb Hisenda per millorar-lo i deia que seguiran treballant. L'acord també recull que les entitats locals "puguin participar com a beneficiàries" dels fons de recuperació europeu.

Torra demana que no se cedeixin els diners

Entre les reaccions a l'acord, aquest dimecres, el president de la Generalitat, Quim Torra, proposava als ajuntaments catalans que no transfereixin els romanents al govern espanyol. En una piulada, criticava la decisió del PSOE i "l'abstenció de Podemos i Comuns". "Demano a tots els Ajuntaments del país que s’oposin a aquesta mesura i que no transfereixin els diners a Madrid", piulava Torra, que qualificava "d'espoli" els 5.000 MEUR d'ajuntaments catalans.
 
El president de la Generalitat ha enviat una carta als alcaldes catalans en què els demana que prenguin mesures per evitar que l'Estat tingui accés als seus romanents municipals. Torra creu que, amb aquesta fórmula, l'Estat "s'apropia" dels recursos municipals de forma "unilateral", per la qual cosa ha anunciat que el Govern començarà a preparar un recurs d'inconstitucionalitat contra la decisió del govern estatal i la FEMP.
 
Torra s'ha ofert als alcaldes catalans "en totes les accions legals" que emprenguin per fer front a "aquest gravíssim perjudici als ciutadans" i ha recordat que ha traslladat "insistentment" al president espanyol, Pedro Sánchez, la necessitat que els consistoris puguin accedir íntegrament als seus romanents per a polítiques d'emergència social i per fer front a la crisi socioeconòmica derivada del coronavirus. "Lamentablement hem sabut que el Govern de l'Estat espanyol, no solament no ha escoltat la demanda del Govern de la Generalitat i de la gran majoria dels ajuntaments de Catalunya", ha deplorat.

Edicions locals