El Museu Abelló celebra el dia de l'Orgull amb dues obres de la seva col·lecció

Concretament van compartir 'Nus', on hi ha pintades dues dones al llit, i el conjunt fotogràfic 'El Gran Fregolino', de l'homònim transformista

Cultura

'Nus', de Marià Pidelaserra
'Nus', de Marià Pidelaserra

El Museu Abelló, com a membre de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, es va sumar el passat 28 de juny a la celebració del Dia de l’Orgull o Dia de l’Alliberament LGTBIQ, establint un diàleg amb les obres de les col·leccions pròpies i reivindicant la diversitat d’identitats i la necessitat d’incloure aquests referents als museus.

L’objectiu és aconseguir un museu inclusiu, igualitari i integrador, educador i saludable, reivindicant la primera i primordial funció dels museus, la social. Es tracta de reflectir la riquesa i la diversitat de la societat perquè tothom se senti inclòs i perquè ningú se senti al marge.

Dins l’extens fons del Museu Abelló van seleccionar dues peces que s’identifiquen amb alguna de les inicials LGTBIQ. Amb l'obra Nus, pintada el 1937 per Marià Pidelaserra van il·lustrar la lletra L (lesbianes). Al quadre hi apareix una parella de dones en la intimitat del seu llit, és una imatge de l’amor entre dues dones.

D'altra banda, per representar la T (Transsexuals), el Museu molletà va escollir El Gran Fregolino, un conjunt de vuit instantànies realitzades pel fotògraf Antoni Esplugas el 1910. Esplugas va realitzar un conjunt de fotografies-postals de l’artista de varietats El Gran Fregolino, pseudònim d’Eduardo Juncadella, imitador i deixeble del transformista, actor i cantant italià Leopoldo Fregoli. "Ens sumem amb la lletra T, que engloba moltes realitats com ara les persones que es transvestien i trencaven estereotips", apunten des del Museu.

'El Gran Fregolino', d'Antoni Esplugas

 

Edicions locals