L'empresa molletana Euromed processa un fàrmac que mostra eficàcia contra la Covid-19

El fàrmac conté silibinina, una substància natural que es troba al card marià

Societat

Mollet del Vallès

L'empresa molletana Euromed SA, companyia amb una llarga experiència en la producció d'extractes vegetals i principis actius naturals, processa un medicament que podria ser eficaç per lluitar contra la Covid-19.

Es tracta del fàrmac Legalon® que es basa en la silibinina, una substància procedent de l'extracte de card marià, i que s'administrarà a pacients d'un estudi de l’ICO Girona i l'IDIBGI, publicat recentment al Journal of Clinical Medicine, en el qual es presenten les raons que justificarien avaluar el seu ús com a possible tractament del coronavirus SARS-CoV-2 2019.

L’estudi està encapçalat per Joaquim Bosch, oncòleg del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona, i Javier Menéndez, cap del Laboratori de Metabolisme i Càncer i membre del programa ProCURE (Programa Contra la Resistència Terapèutica del Càncer) de l’ICO-IDIBGI. Ambdós investigadors ja han publicat diversos estudis previs que mostren la capacitat antitumoral de la silibinina en pacients amb càncer.

Segons aquest estudi, les evidències clínico-moleculars de la silibinina com a possible tractament de la COVID-19 es presenten en tres parts. D'una banda, com a immunomodulador de l'anomenada "tempesta de citoquines", un dels mecanismes claus en el mal pronòstic dels pacients COVID-19 amb síndrome de destret respiratori agut. Aquest mecanisme dependria de la proteïna STAT3, una diana molecular de la silibinina que els mateixos investigadors ja havien descrit en pacients amb metàstasis cerebrals. Així, aquest primer nivell d'actuació tindria lloc en l’àmbit "hoste/pacient".

També actuaria com a antiviral. L'estudi prediu un comportament farmacològic de la silibinina molt similar al conegut amb Remdesivir, que recentment ha estat el primer fàrmac aprovat per l’Agència Europea del Medicament (EMA) contra la COVID-19. Aquest segon nivell d'actuació tindria lloc al mateix virus.

Aquesta naturalesa dual de la silibinina, capaç d'actuar tant en l’àmbit sistèmic via STAT3 -controlant la resposta exacerbada i descontrolada de el sistema immunitari contra les cèl·lules de l'epiteli pulmonar danyades per la infecció- com en l’àmbit viral en bloquejar directament la RNA polimerasa de la SARS-CoV-2, ofereix una bona raó per al desenvolupament d’estudis clínics.

També es fa la proposta d’assaig clínic per al tractament de pacients oncohematològics amb COVID-19. L’estudi, amb l’acrònim SilCOVID19, avaluarà l’eficàcia terapèutica de la silibinina en la prevenció de la síndrome de destret respiratori agut en pacients oncohematològics amb COVID-19, que requereixin ingrés, del qual l’ICO és el promotor.

El SilCOVID19 acaba de rebre l’aprovació de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i s’iniciarà en breu amb Joaquim Bosch com a investigador principal i el doctor Javier Menéndez com a coordinador científic.

Amb aquest treball, els investigadors posen en coneixement de la societat i de la comunitat científica el potencial d’aquesta molècula natural, i proposen un assaig clínic aleatoritzat amb grup de control, multicèntric, de fase II. El resultat d’aquest estudi permetrà conèixer si la silibinina pot ser d’ajut per combatre la COVID-19.

 

Edicions locals