Endesa incorpora ulleres de realitat mixta per protegir els boscos del Vallès Oriental

La tecnologia permet detectar els punts on cal fer treballs de tala o poda per la proximitat a línies elèctriques

Societat

Endesa incorpora ulleres de realitat mixta per protegir els boscos del Vallès Oriental
Endesa incorpora ulleres de realitat mixta per protegir els boscos del Vallès Oriental

La companyia elèctrica Endesa ha adquirit 10 cascos amb lents integrades, que fusionen món real i virtual, per millorar la prevenció de riscos als boscos del Vallès Oriental.  La companyia començarà a desenvolupar un software que permetrà veure, sobre el terreny i amb tecnologia hologràfica, quin volum de vegetació cal talar o podar per la seva proximitat a instal·lacions elèctriques.

Fusionar el món real amb el virtual, o el que és el mateix, generar un model 3D del bosc on hi ha físicament un operari i sobreposar-hi informació virtual que li permeti comprovar que les distàncies entre la massa forestal i les instal·lacions elèctriques són les correctes. Aquesta és la darrera solució que Endesa vol incorporar per a protegir els boscos de Catalunya. És per això que la companyia acaba d’adquirir 10 ulleres de realitat mixta d’última generació, amb cascs de protecció individual incorporats, i en desenvoluparà un programari perquè la tecnologia hologràfica estigui al servei de la natura.

D’aquesta manera, Endesa fa un pas més en I+D per a seguir protegint el medi natural amb mesures que van més enllà de la clàssica tala i poda selectiva de la massa forestal. L’obtenció de dades mitjançant l’ús de la tecnologia LIDAR en els darrers tres anys permetrà ara, per exemple, bolcar totes les dades obtingudes i fer possible la realitat mixta. I és que, la recerca constant de noves tecnologies que complementin les actuals, o inclús, en un futur, arribin a substituir-les, és marca de la casa.

En total, Endesa ha destinat enguany més de 2 milions d’euros a la comarques del Vallès Oriental i el Maresme en el Pla anual per a la campanya de protecció dels boscos. Aquest es vertebra, bàsicament, en tres eixos principals: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l’ús d’helicòpters per a fer termografies i vídeos HD i inspeccions visuals amb la introducció de noves tecnologies, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions de la companyia. A tot el territori català, la inversió ha estat de prop de 20,3 MEUR.

Totes tres actuacions es realitzen de forma continuada i periòdica arreu del territori, però n’hi ha una que va realitzar-se de forma especialment intensiva durant tres anys i que justament va finalitzar l’any passat. Es tracta de l’escaneig làser del 100% de les línies aèries d’alta tensió amb una combinació de tecnologia GPS i sensors làser, anomenat LIDAR (Light Detection And Ranging). Mitjançant aquest sistema es va crear un fitxer informàtic amb un núvol de punts georeferenciats que, des d’una aplicació, permet mesurar quines són les distàncies entre els cables i la vegetació, així com fer estudis de creixement de la massa forestal, una informació molt útil a l’hora de preveure treballs de tala i esporga selectiva.

Ara, gràcies a la feina feta amb la tecnologia LIDAR, la companyia introduirà el núvol de punts georeferenciats a un software específic que permetrà, hologràficament i mitjançant les ulleres de realitat mixta, desenvolupar continguts per assistir als operaris que estiguin fens inspeccions visuals a camp, els quals es col·locaran les ulleres i veuran, sobre el terreny, quina part del volum de vegetació proper a línies elèctriques s’ha d’eliminar. A més, els dispositius també permeten fer videotrucades per tal de tenir assistència d’altres treballadors implicats.

 

Edicions locals