Lluitar contra les seqüeles físiques, el repte dels pacients recuperats de la Covid-19

L'Hospital Sociosanitari de Mollet ha creat el Programa Rehabilita’t Post Covid

Societat

Javier López, en una de les sessions de recuperació
Javier López, en una de les sessions de recuperació | FOTO: FSM

A la mala experiència que pateixen els pacients de Covid-19 se li han de sumar les seqüeles físiques, sobretot en aquells casos greus que han hagut d'estar temps ingressats a l'UCI.

La miopatia, és a dir, la pèrdua de massa muscular i força i els dèficits a nivell pulmonar i respiratori que disminueixen la resistència són les més destacables, segons explica Laura Gutiérrez, fisioterapeuta de l’Hospital Sociosanitari de Mollet, una combinació que "genera poca tolerància a l’esforç i dificultats en qualsevol activitat de la vida diària", diu.

Per fer front a aquesta problemàtica, precisament l'Hospital Sociosanitari de Mollet ha creat el Programa Rehabilita’t Post Covid format per un equip multidisciplinari de fisioterapeutes, logopedes i terapeutes ocupacionals per ajudar els pacients que han passat per un procés de Covid de gravetat a recuperar la seva vida normal.

El programa s’inicia a través d’exercicis de readaptació respiratòria per aconseguir un bon patró respiratori, augmentar la capacitat respiratòria i millorar la sensació d’ofec que pateixen aquests pacients. Els exercicis respiratoris es realitzen conjuntament amb exercicis per entrenar la força muscular, concretament la del tronc superior i inferior. “També fem exercicis de logopèdia per tal de recuperar la sensibilitat de la laringe, afectada a causa de la intubació, i les dificultats per empassar amb normalitat”, explica la Núria Catalan, logopeda de l’Hospital Sociosanitari i de l’hospital d’aguts de Mollet.

Per la seva part, els terapeutes ocupacionals s’encarreguen de valorar la capacitat del pacient per realitzar les activitats de la vida diària. “La falta de força i la debilitat provoca dificultats per aixecar-se del llit, beure, vestir-se o rentar-sei nosaltres hem buscat la manera de recuperar aquesta autonomia”, explica el Jonatan Cortijo, terapeuta ocupacional de l’Hospital Sociosanitari. Tots aquests exercicis es realitzen mitjançant un monitoratge exhaustiu del pacient tant de la freqüència cardíaca com del nivell de saturació d’oxigen.

La primera part del programa es realitza a la planta d’hospitalització de l’Hospital Sociosanitari, quan el pacient comença a millorar la seva capacitat física i respiratòria, s’incorporen exercicis més cardiovasculars com bicicleta i el·líptica que es realitzen al gimnàs. “La valoració actual és molt bona. Ràpidament estem detectant una millora de les capacitats dels pacients i ells mateixos noten com dia a dia augmenten les coses que poden fer”, conclou la Laura Gutiérrez.

El Javier López ha estat un d’aquests pacients. Amb 68 anys, el Javier ha estat atleta tota la seva vida. El passat març va estar ingressat a l’UCI amb positiu per Covid19 durant un mes i posteriorment hospitalitzat a l’hospital d’aguts. Va ser traslladat al sociosanitari un cop es va recuperar de la Covid però encara presentava una important debilitat física i respiratòria.

 “Els primers dies no podia ni fer tres passes sense ofegar-me i havia de fer servir el caminador", explica el Javier. Des de l’habitació se li van realitzar exercicis de força i respiració que el Javier complia amb gran força de voluntat i preservació. Quan els professionals van detectar que millorava, va iniciar el treball cardiovascular al gimnàs. “Fa tres setmanes que estic aquí i avui ja estic fent 18 minuts de bicicleta diaris i camino mitja hora sense cansar-me. Tinc una persona sempre pendent de mi que m'ajuda amb els exercicis i veig com els meus nivells de saturació i les meves pulsacions miloren cada dia", assegura.

Edicions locals