Dues àvies centenàries de residències del Baix Vallès superen la Covid-19

L'Aurora Grau i la Gràcia Valencia són residents de la Pedra Serrada de Parets i Santa Rosa de Mollet

Societat

Dues àvies centenàries de residències del Baix Vallès superen la Covid-19
Dues àvies centenàries de residències del Baix Vallès superen la Covid-19

Mollet del Vallès, Parets del Vallès

Si un col·lectiu ha estat dels més afectats per la Covid-19 és el de la gent gran que viu en residències. Els equipaments geriàtrics de Santa Rosa a Mollet i Pedra Serrada a Parets, gestionats per la Fundació Sanitària Mollet, han registrat un nombre notable de defuncions però entre aquest dolor també hi ha casos de superació que aporten un bri d'esperança. Són els casos de l'Aurora Grau i la Gràcia Valencia, dues residents centenàries que han superat la Covid-19.  

L’Aurora Grau, resident de la Pedra Serrada, ha superat el virus i una fractura de fèmur que va patir durant el procés de malaltia. "És una senyora molt estimada al centre, alegre, carismàtica, lluitadora i amb moltes ganes de viure", diuen les seves cuidadores.

El setembre de 2012, ella i el seu marit van anar a viure a la residència per garantir les atencions que requeria la seva parella, però  pocs mesos després va enviudar. L'Aurora, per voluntat pròpia, va decidir quedar-se al centre que considera casa seva.

Durant l’aïllament a la residència per donar positiu en Covid19, va patir una caiguda amb la consegüent fractura de fèmur, pel que es va derivar a l'Hospital de Mollet. Donada l'estabilitat de símptomes malgrat el coronavirus, va ser intervinguda quirúrgicament i pocs dies després rebia l'alta hospitalària amb el negatiu de la Covid-19 sota el braç.

La rebuda de l'Aurora a Pedra Serrada va ser un dels moments més emotius per l'equip de professionals i per a les persones residents. La trobada amb el seu fill també va ser molt esperada malgrat fos a través dels vidres que separen la recepció del centre amb l'exterior.

Actualment l'Aurora està en procés de recuperació però camina novament gràcies a la seva voluntat, l'ajut dels fisioterapeutes de la residència i de l'equip d'infermeres i auxiliars. Continua rebent alguna visita del fill a través dels vidres i a la vegada manté el contacte amb la família a través del telèfon i les videotrucades,  però ella anhela que arribi el dia de poder abraçar la família i celebrar conjuntament els 101, que complirà el proper 8 de juliol.

Però l'Aurora no ha estat l'única. La Gracia Valencia, també de 100 anys i resident de Santa Rosa, també ha superat aquesta malaltia. “El meu fill em deia que havia de vèncer el virus, que havia d'estar amb ells i així ho he fet", explica la Gracia. Li van detectar la malaltia en fer-li una PCR després que la Gracia comencés a manifestar cert malestar i alguns símptomes. Va estar un mes aïllada a l’habitació fins que, per fi i després de repetides PCR, va obtenir un resultat negatiu.

"Jo no he tingut por de res", manifesta la Gracia, que per altra banda afirma que hi havia dies que es trobava millor i dies que es trobava pitjor. Ara ja pot passejar per les instal·lacions, prendre el sol a la terrassa i descansar a la sala comuna però troba a faltar la seva família amb qui contacta via videoconferència a l’espera que, per fi, puguin venir a veure-la de nou. “El meu marit em deia que era la dona de la sort, perquè tot m'anava bé i tot em sortia bé", explica. “És l’alegria i l’esperança de tots els que treballem en residències”, explica l'Elisabet Piñas, directora de Santa Rosa.

Edicions locals