L'increment de proves fa aflorar més positius de coronavirus al Baix Vallès

Mapa amb les dades de casos positius i sospitosos, municipi a municipi

Societat

L'augment en la darrera setmana del nombre de proves realitzades (siguin PCR o tests ràpids) ha fet aflorar nous casos de Covid-19 als municipis del Baix Vallès i s'ha traduït en un increment de positius significatiu. Segons les dades del Departament de Salut, aquest dijous els municipis baixvallesans sumaven un total de 959 positius, 265 més que la setmana anterior, una xifra que suposa un augment del 38% en set dies.

Mollet és la població amb un nombre més elevat de casos, que han crescut un 25% respecte la setmana anterior. La taxa de positius és del 92,66 per cada 10.000 habitants, només superada per la de Sant Fost, que registra un índex del 121,43 per cada 10.000 habitants i que és la població que més casos ha detectat en els últims dies, amb un increment del 111%.
El segon municipi amb un increment més notable en la darrera setmana és Montornès, amb un 61% més de positius i un total de 131 casos confirmats.

Aquest dijous, Salut ha tornat a canviar el criteri de recompte de dades i a més dels casos positius –aquells diagnosticats amb una prova– ha inclòs els anomenats casos sospitosos, que corresponen a persones que en algun moment han presentat símptomes i un professional facultatiu els ha classificat com a possible cas, però no tenen una prova diagnòstica (PCR o test ràpid) amb resultat positiu.

Sant Fost duplica els casos

El municipi que ha registrat un increment més notable ha estat Sant Fost de Campsentelles, que ha duplicat els casos comptabilitzats i ha passat dels 55 de la setmana passada als 116 de l'actual. Aquest augment té molt a veure amb la realització de proves que durant aquesta setmana s'han dut a terme a les residències de gent gran de la població. "Fins dilluns s'havien fet 200 proves a treballadors i residents de les residències El Racó –que segons fonts de Salut aquesta setmana ha rebut una visita rutinària de seguiment– i Emi Rosa", assegura el regidor de Serveis Socials de Sant Fost, Alberto Bastida, qui indicava que durant aquesta setmana s'estendrien les proves a la resta d'equipaments residencials.

De fet, en les darreres setmanes, l'Atenció Primària de la Metropolitana Nord ha intensificat el seu pla d'acció a les residències per fer front a l'epidèmia de la Covid-19. Des de mitjans de març s'han dut a terme més de 2.000 proves PCR, tant a usuaris com a professionals, entre les gairebé 200 residències del territori, amb més de 10.000 usuaris que hi viuen.
Segons l'Institut Català de la Salut, s’han prioritzat les residències on hi havia més casos, per protegir la salut dels seus interns i dels professionals que hi treballen. De mitjana, s’han fet 250 PCR diàries, de les quals s’obté el resultat en un termini aproximat de 12 hores.
Els resultats de les proves i les altres informacions recollides serveixen per confeccionar un mapa de situació de les residències del territori, que determina les actuacions concretes a dur a terme, com la identificació dels centres on cal prendre mesures urgents o la implementació dels aïllaments allà on és necessari. Aquesta tasca es desenvolupa d’acord amb la Regió Sanitària, el Departament d'Afers Socials i els ajuntaments. Ara, a més, tota aquesta feina s’ha començat a reforçar amb la introducció de tests ràpids.

Edicions locals