L'ocupació de l'UCI de l'Hospital de Mollet passa del 120% al 30%

La davallada d'ingressos i el retorn de professionals, indicatius de la millora al centre

Societat

L'ocupació de l'UCI de l'Hospital de Mollet passa del 120% al 30%
L'ocupació de l'UCI de l'Hospital de Mollet passa del 120% al 30%

L'ocupació dels llits d'UCI de l'Hospital de Mollet ha passat del 120% a un 30%, un percentatge que es considera l'ordinari en situació de normalitat. Aquest és un dels indicatius de la millora de la situació del centre gestionat per la Fundació Sanitària Mollet, segons explica el seu director general, Jaume Duran.

L’Hospital de Mollet disposa de 10 llits d’UCI, autoritzats pel Departament de Salut, uns llits, que per la complexitat que atén l’hospital molletà, ordinàriament estan ocupats per malalts considerats semicrítics. En els moments del pic de la malaltia, però, els 10 llits d’UCI es van veure desbordats. “S’han hagut d’utilitzar espais d’urgències amb respiradors i malalts intubats”, explica Duran. “La nostra UCI és una UCI petita no ha permès absorbir tants pacients crítics precisament en un lloc on la taxa d’incidència ha estat molt alta”, reconeix el director de la FSM, qui, en aquest sentit, posa en valor el dispositiu del Servei d’Emergències SEM de drenatge de pacients crítics a altres centres hospitalaris. “El SEM contínuament ha anat derivant pacients”, assevera Duran, qui, en relació a la denúncia del comitè d’empresa sobre el col·lapse de l'atenció als malalts crítics, indica que va coincidir en el moment de màxima pressió de totes les UCI de Catalunya. "El mateix dia del comunicat, el SEM havia derivat ja 25 pacients", assegura Duran.

A més de l'ocupació a l'UCI, el director de la FSM apunta altres dades que conviden a l'optimisme: la davallada progressiva dels ingressos per Covid-19 –fins divendres, dijous havia estat el dia amb menys ingressos: 6 quan s'havien arribat als 40 diaris; el retorn de gran part de professionals que havien estat afectats o en quarantena –en aquest moment hi ha un 4% del personal afectat, quan s'havia arribat al 15%; el creixement de les altes, a un ritme superior al dels ingressos, i la reducció de l'ocupació dels llits d'hospitalització amb malalts de Covid-19, que ha passat del 85% al 75%.

Situació estable

Segons Duran, la situació actual és d'"estabilitat" després de cinc setmanes des de l'inici de la pandèmia. "El pla de contingència contenia una resposta a la fase d'atac de la pandèmia específicament al territori de la FSM tenint en compte que les taxes de Mollet i Parets han estat superiors i el pla s'ha adequat a aquesta situació diversa", apunta el director de la FSM.

El pla de contingència va servir per coordinar la resposta que la institució va haver de donar durant les primeres setmanes. "Va ser una resposta molt ràpida. Es va haver d'adaptar la institució, els professionals i tots els dispositius d'aguts crítics", explica Duran. A més, es va haver de realitzar el tancament d'activitats ordinàries de manera molt ràpida. Aquesta situació es va donar durant les dues primeres setmanes i mitja, fins al pic de finals de març, des del qual "hem començat la fase de descens. Estem en un context d'altiplà, amb una situació de pandèmia continguda amb unes dades actuals que són bones però no per dir que estem en situació de normalitat. Són el resultat d'un bon confinament", assegura Duran.
 

Edicions locals