La manca de personal obliga a reorganitzar l'atenció als ambulatoris i a tancar en alguns casos

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès alerta sobre la manca de personal i material

Societat

Els contagis entre el personal dels centres d'atenció primària han obligat el Departament de Salut a reorganitzar els horaris d'atenció i, en alguns casos, a tancar ambulatoris. És el cas del CAP de Montmeló que ha tancat i els de Montornès i la Llagosta, que han reduït l'horari d'atenció als pacients.

En aquest sentit, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès alerta de les mancances de recursos humans i materials que estan patint els Centres d'Atenció Primària. Segons Antonio López, portaveu de la plataforma, per exemple, la plantilla del CAP de Plana Lledó de Mollet "està a la meitat del personal", ja que hi ha hagut professionals contagiats. López assegura que la situació és "insostenible" i que el CAP molletà podria tancar en els pròxims dies. De fet, el Programa d’Atenció Domiciliària, Equips de Suport (PADES), ja no l'estaria oferint personal del centre.  En aquest sentit, fonts de l'Institut Català de la Salut asseguren que "davant de la situació actual i d'acord amb les autoritats sanitàries, l'atenció domiciliària s'adapta segons disponibilitats i sempre assegurant l'atenció a través d'un dispositiu o un altre". 

De fet, les baixes de part del personal sanitari estan obligant el Departament de Salut a reorganitzar l'atenció als ambulatoris, que en alguns casos han tancat portes o han reduït horaris. Fa uns dies, Salut informava de la reorganització d'horaris dels CAP a la comarca que es feia efectiva el 21 de març i que es pot consultar al web del Departament. El CAP de Montmeló ha tancat a causa del Covid19 i els usuaris s'han d'adreçar al CAP de Montornès, que també ha reduït horari. En concret, el CAP de Montornès, deixava de prestar atenció continuada presencial de 20 h a 24 h (realitzant només atenció domiciliària en aquest horari) i es manté l'atenció presencial de 8 h a 20 h. A més, el consultori de Montornès Nord, que obria els dimecres al matí de 8 a 11 h està tancat al públic.

El CAP de la Llagosta, també ha vist reduït l'horari davant la davallada de personal, i ha deixat d'oferir el servei d'urgències nocturn, l'únic que l'Atenció Primària oferia al Baix Vallès. "Estan sense personal i ha estat la primera mesura que ha pres la Generalitat per poder seguir mantenint els CAP oberts. És l'única solució per no tancar, perquè a la Llagosta només queda la meitat del personal sanitari; la resta estan de baixa o en quarantena", assegurava l'alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, a través de les xarxes socials.

Segons fonts de la plataforma, els responsables del Servei d'Atenció Primaria (SAP) del Vallés Oriental asseguren que "s'estan creant equips d'atenció domiciliària perquè els pacients amb determinats símptomes (després d'un cribratge telefònic) puguin ser atesos en els seus domicilis".

De fet, fonts de Salut asseguren que els centres d’atenció primària estan rebent moltíssimes trucades més del que és habitual i que això pot fer que en ocasions no es pugui atendre telefònicament. Des del Departament aconsellen que si el motiu de la consulta no és urgent, millor no anar al CAP, i que es faci servir l’eConsulta per contactar amb el professional de referència (medicina de família o professional d’infermeria) a través de La Meva Salut, portal en el qual es pot donar d'alta telemàticament

"Com menys material hi hagi, més contagis"

Des de la plataforma, a més, critiquen que "no s'estan dotant els Centres d'Atenció Primària, que poden ajudar moltíssim a aturar el primer cop amb el coronavirus". També afegeixen que "no s'estan utilitzant els CAP i prefereixen obrir hospitals de campanya a pavellons; estan menystenint l'atenció primària".

En aquesta línia, Antonio López adverteix que "com menys material sanitari i preventiu hi hagi, es contagiaran més persones i treballadors", i si això va passant "s'hauran de tancar molts CAP". En aquest sentit, la Plataforma indica que des de Salut reconeixen que el material com bates o mascaretes "és just" però que "diàriament es va proveint els centres", diuen.

D'altra banda, López lamenta que "molts metges jubilats de Mollet s'estan oferint per suplir les baixes i no els estan trucant", diu López, qui considera que "ara estem pagant les retallades en sanitat dels darrers anys".

Edicions locals