Un 25% de les menors recluses han estat empeses a delinquir per les seves parelles

Justícia posa en marxa el nou mòdul per a noies al centre de menors Els Til·lers de Mollet

Societat

Un 25% de les menors recluses han estat empeses a delinquir per les seves parelles
Un 25% de les menors recluses han estat empeses a delinquir per les seves parelles

El Departament de Justícia ha posat en marxa el nou mòdul per a noies menors privades de llibertat al Centre Educatiu Els Til·lers de Mollet del Vallès. Es tracta d’una unitat pionera que, de forma transversal, incorpora la visió feminista i l’empoderament de la dona en tots els tallers, activitats educatives i tutories individualitzades.

L’objectiu és que les noies evitin relacions tòxiques, de dependència o control. De fet, segons dades de Justícia, un 25% de les internes actuals han comès delictes empeses per la seva parella, fruit d’una relació de domini. La consellera de Justícia, Ester Capella, que aquest divendres visitava el centre, lamenta que aquesta situació sigui "una constant" en les dones recluses, tant en les menors com en les adultes. "Deien que les estimaven però les han utilitzat com a instrument per delinquir", denuncia.

N’hi ha d’altres que han passat per situacions de violència masclista que no són capaces d’identificar. Les internes acostumen a ser persones vulnerables i desprotegides, víctimes de maltractaments o situacions traumàtiques. "És un patró que es repeteix, hi ha dones que no són tan influenciables però totes en algun moment han patit alguna situació de discriminació", assegura Meritxell, una de les educadores del centre. "Nosaltres aquí treballem per empoderar-les perquè hi ha noies que han vingut sent doblement víctimes. Pel fet de ser dones han estat maltractades, pegades i abusades".

Aprofitant la proximitat del Dia Internacional de les Dones, al mòdul s’hi està celebrant la Setmana de la dona amb tallers específics sobre el masclisme en el llenguatge col·loquial i en les lletres de cançons actuals.

El mòdul

El mòdul va entrar en funcionament a finals d’any i està ocupat per les 16 joves que actualment compleixen una mesura d’internament a Catalunya per haver comès un delicte. La majoria d’elles provenen del Centre Educatiu Can Llupià de Barcelona, que era on fins ara hi havia la unitat de noies.

Aquest nou mòdul d’Els Til·lers té capacitat per a 25 noies i disposa de setze dormitoris, dues zones de lavabos, un despatx d’educadors, dues sales de dia i un menjador. El Departament ha invertit 1.771.535 euros en la rehabilitació, la dotació de serveis, el mobiliari i el personal. Hi treballen 25 professionals, entre psicòlegs, educadors, treballadors socials i monitors.

El perfil de les internes

Les menors internes de la justícia juvenil són, majoritàriament, de nacionalitat espanyola. Estan privades de llibertat una mitjana de 230 dies. Un 32% dels delictes que cometen són robatoris, un 25% són lesions en l’àmbit familiar i un 19% lesions.

Un 35% de les noies ha tingut intents de suïcidi, un 65% ha patit violència a la llar i un 70% ha estat víctima de maltractament infantil. Un 82% és consumidora de tòxics com ara marihuana, haixix, alcohol o pastilles. Totes tenen un rendiment escolar baix. Les joves internes suposen un 5% de tota la població dels centres de justícia juvenil de Catalunya.

El Departament de Justícia ha format els 500 treballadors de l’àmbit de la justícia juvenil perquè incorporin la visió de gènere en el seu treball diari.

Edicions locals