El servei comunitari obligatori per promoure el compromís cívic

Alumnes de Lestonnac recullen abocaments de residus a Gallecs en el marc d'un projecte de voluntariat

Societat

El servei comunitari obligatori per promoure el compromís cívic
El servei comunitari obligatori per promoure el compromís cívic | E.S.

Laura Ortiz

Un grup d'alumnes de 4rt d'ESO de Lestonnac sortien fa uns dies a recollir residus i brossa a l'espai rural de Gallecs i en només dues hores, els joves van recollir fins a 50 kg d'escombraries entre plàstics, llaunes i altres tipus d'abocaments.

L'acció ambientalista de Lestonnac s'emmarca en el projecte de servei comunitari que duu a terme l'escola i que, des d'aquest curs s'ha implantat a tots els centres públics i concertats de secundària catalans. "L'objectiu del servei comunitari és garantir que els estudiants, al llarg de la seva trajectòria escolar, protagonitzin accions de compromís cívic i aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania", apunten des del Departament d'Educació de la Generalitat.   

El servei comunitari és una activitat curricular de l'alumnat de 3r o 4rt d'ESO que consisteix en dedicar un mínim de 10 hores teòriques i 10 de pràctiques a alguna acció de voluntariat en horari extraescolar. En el cas de Lestonnac, aquest projecte es fa efectiu gràcies a dos convenis amb entitats locals: un amb el Casal Cultural, en què els alumnes treballen l'atenció a la gent gran, i un segon amb el Consorci de Gallecs, amb què es consciencia els joves sobre la cura del medi ambient. En el cas d'aquest últim, Lestonnac compta amb l'ajut del Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets (GRENP), que coordina les sortides que el grup d'alumnes fa per l'espai rural. "L'objectiu és que els joves s'enganxin al voluntariat sigui pel vessant mediambiental o social", explica Ester Safont, responsable de Servei Comunitari de Lestonnac.

Tot i que el projecte comunitari és obligatori a tots els instituts des d'aquest curs, Lestonnac de Mollet va ser una de les escoles pilot que va iniciar l'experiència ja fa set cursos. La valoració per part de Safont és "excel·lent". "Els enganxa molt l'experiència i els permet desenvolupar habilitats diferents a les que poden experimentar en una classe", explica la mestra molletana, qui afegeix que la iniciativa també permet als mestres "conèixer els alumnes en un entorn diferent".

Edicions locals